Eko dan na OŠ Gradec

23.
Okt

Na OŠ Gradec v Litiji in na njenih podružnicah je v ponedeljek, 16. oktobra 2023, potekal EKO dan. Učenci 9. razredov so na ta dan obeležili svetovni dan hrane in imeli na meniju zajtrk iz ekoloških lokalno pridelanih živil, ki je del projekta Za lokalno hrano in ga sofinancirata Evropska unija iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. V programu celotnega dne so pripravili še številne druge z ekološko in lokalno hrano povezane vsebine.

Učenci so obiskali bližnjo Kmetijo Zajc, ki šoli dobavlja mleko, v goste pa so povabili bio mlekarno Krepko, ki jih oskrbuje z bio mlečnimi proizvodi. Učenci so poizkusili v kuhinji pripravljen mlečni namaz iz sestavin gostujoče mlekarne, ki so ga ocenili kot zelo okusnega.

Dietetik iz Zdravstvenega doma Litija je učence na matični in podružničnih šolah podučil o pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane. Na Vačah so degustirali dobrote z Domačije Kostevc Hribar, ki dobavlja lokalno pridelano sezonsko sadje iz sheme kakovosti. Tudi kosilo za učence je bilo iz ekoloških živil.

EKO dan sta zaključila s svojim predavanjem o pomenu ekološke in lokalno pridelane hrane Tina Vatovec iz LAS Srce Slovenije in Branko Hostnik iz Zadruge Koreninica, s katerima sodeluje šola v projektu za Lokalno hrano.

OŠ Gradec je tudi sicer primer dobre prakse na področju uvajanja lokalno pridelane hrane v šolske menije. Živila dobavljajo od številnih kmetij iz lokalnega okolja. Te kmetije tudi pogosto obiskujejo z učenci, da se otroci v praksi spoznajo s tem, od kje pride hrana in koliko truda je potrebno, da se jo pridela. V tesnem sodelovanju z vrtcem poskušajo že mlajšim otrokom približati lokalne okuse in to kasneje v šoli le nadgrajujejo. Na nekaterih podružničnih šolah, kot na primer v Jevnici, imajo tudi šolske vrtove, na katerih otroci spoznavanjo postopek pridelave živil, ki jih kasneje tudi sami predelajo.

Foto: OŠ Gradec