Odprtje obnovljenega otroškega igrišča v Stranjah

25.
Maj

25. maj 2021 – V torek, 25. maja 2021, je bilo v uporabo najmlajšim predano obnovljeno igrišče enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik, ki je bilo v okviru projekta Gibanje za zdrave možgane nadgrajeno v možgansko stimulativno igrišče. Pri obnovi so bila namreč uporabljena sodobna znanstvena dognanja s področja razvoja najvišjih možganskih funkcij pri otrocih. Otroško igrišče je slovesno odprl kamniški župan Matej Slapar, predstavniki vrtca in otroci pa so dogodek pospremili z nagovorom in kulturim programom

Občina Kamnik je pridobila sredstva za sofinanciranje obnove igrišča skupaj s partnerji (Občina Dol pri Ljubljani, OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani, Vrtec Antona Medveda Kamnik in OŠ Stranje) na razpisu LAS Srce Slovenije za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj. Do jeseni bo v skladu z dognanji nevroznanosti obnovljeno še igrišče pri vrtcu pri OŠ Janka Morda Dol pri Ljubljani, s čimer bomo dobili na območju LAS Srce Slovenije dve sodobno opremljeni otroški igrišči.

Na igrišču enote Kekec v Stranjah je bila, poleg zemeljskih in gradbenih del, izvedena dodatna zasaditev vegetacije, postavljena pa so bila tudi tri nova igrala. Urejene so bile poti, ograja, stopnice in postavljen nov peskovnik s priključkom za vodo. Povečana je bila ravna površina igrišča, nasuta s prodcem, ki otrokom omogoča gibanje na večji površini. Kot je povedala ravnateljica vrtca Liana Cerar, je pri obnovi igrišča sodelovalo veliko ljudi, kar nekaj del so opravili tudi zaposleni sami. Vsem je izrazila iskreno hvaležnost.

Fizični obnovi igrišč bodo sledile še izobraževalne vsebine, s katerimi bodo v vrtcu naslovili posebne ciljne skupine projekta (predšolski otroci, njihovi starši in stari starši ter delavke, starejše od 50 let). Pripravili bodo posvet za pedagoške delavce o temi, ki jo naslavlja projekt, in sicer o izzivih sodobne družbe, ki se sooča s posledicami splošne digitalizacije in odvisnosti od računalnikov tako med otroki kot odraslimi. Da bi se možganske strukture, ki otrokom omogočajo procese učenja, razvoja kognicije ter predelovanje stresa, ustrezno oživčile, otroci potrebujejo dnevno kontinuirane gibalne dejavnosti za stimulacijo možganov, katerih osnovo predstavlja aktivacija ravnotežnostnega organa. Izvedena bo še praktična raziskava, katere cilj je preučitev gibanja otrok na igrišču pred in po izvedbi sprememb na igrišču.

Projekt Gibanje za zdrave možgane sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.