Delimo dobre prakse: Na študijskem obisku na temo eko hrane in kratkih dobavnih verig na Finskem

21.
Okt

V LAS Srce Slovenije smo se v preteklem tednu udeležili študijskega obiska Finske. V lokalni akcijski skupini Aktion Österbotten smo skupaj s partnerji iz Italije, Latvije in Poljske spoznavali dobre prakse na temo pridelave eko hrane in kratkih dobavnih verig. Ostrobotnija, v kateri deluje lokalna akcijska skupina Aktion Österbotten, se nahaja v zahodnem delu Finske, ob Baltskem morju. V tem delu prevladujejo švedsko govoreči Finci, zato so vsi napisi dvojezični, zapisani v finščini in švedščini, ki sta oba uradna jezika Finske. Središče regije je v mestu Vaasa.

Prvi dan smo obiskali kmetijo Farm Finne, ki se razteza na 75 hektarih, v neposredni bližini mesta Vaasa. Na površini 14 hektarjev lastnik kmetije prideluje več kot 30 vrst zelenjave in zelišč, ki jih prodaja lokalnim potrošnikom, v vrtce, šole, domove za starejše in tudi v restavracije. Klimatske spremembe so zaenkrat za finske kmete dokaj ugodne, saj jim omogočajo kar dve rastni sezoni na leto. Zelenjavo pridelujejo na poljih tudi do pozne jeseni. Soočajo pa se, podobno kot slovenski kmetje, s pomanjkanjem delovnem sile. Na kmetiji so poleg treh družinskih članov zaposlene še tri osebe iz držav tretjega sveta.

Nakupovali smo v trgovini LivsVinn. Lastnica od kmetov odkupi sadje in zelenjavo druge klase, od lokalnih trgovin pa živila in izdelke, ki jim je potekel priporočeni rok uporabnosti. Tako kupcem omogoči nakup po 20-25 % nižji ceni. Njihov najboljši prodajni produkt so kumare, katerih prodajo kar 1.000 kg na mesec. Sadje in zelenjavo, ki nista primerna za prodajo v trgovini, predelajo. Oblikovali so linijo lastnih izdelkov, ki jih prodajajo v njihovi trgovini.

Kosilo smo imeli v prav posebni restavraciji Lind’s Kök Greenhouse, urejeni v rastlinjaku, ki je bil sprva namenjen vzgoji paradižnikov in kasneje jagodam, v letu 2005 pa so enega od rastlinjakov namenili gostinstvu. Vzdušje med palmami, bananovci, papajami, oljkami, figami, zelišči in zelenjavo je bilo prav posebno. Prav posebna pa je bila tudi hrana, ki smo jo poskusili, na primer hišne jagode in fige, začinjene s česnom, kumarični sladoled itd.

Naučili smo se tudi brezstične prodaje izdelkov. V Aggboden lahko jajca kupite preko aplikacije. Na spletni strani se registrirate in nato dobite pin kodo, s katero dostopate do prodajalne z jajci. V trgovini vzamete želeno količino jajc, jo vpišete v aplikacijo, ter se povežete s POS terminalom, na katerega le še prislonite plačilno kartico in odnesete kupljeno blago.

Obiskali smo uspešno ribarnico Kallalike Fiskaffar, ki se nahaja na obali Baltskega morja. Sodeluje s kar 90 ribiči, a se zaradi staranja populacije ribičev pojavlja problem dobave rib. Imajo dve svoji trgovini in tudi prekajevalnico rib. Prodaja njihovih rib je zaradi odlične promocije razširjena po celi državi.

Večer smo preživeli v arhipelagu Kvarken, ki je zaradi izjemne geološke vrednosti zaščiteno območje UNESCO svetovne dediščine. Območje številnih otočkov, skal in neokrnjene narave na leto obišče okrog 350 tisoč obiskovalcev, med njimi tudi tisti, ki si želijo opazovati severni sij. V tem predelu prevladujejo švedsko govoreči Finci.

Ob koncu dneva smo obiskali še lokalno pivovarno Kvarken, ki se nahaja v prostorih nekdanje predelovalnice rib. Gre za manjšo pivovarno, kakršnih je na Finskem okoli 150.  Na leto pridelajo 45.000 litrov kraft piva, ki ga prodajajo v okoliških pubih, trgovinah in v bližnjem mestu Vaasa.

Večerjo smo skuhali iz sestavin, ki smo jih kupili čez dan pri lokalnih ponudnikih. Super ideja, še zlasti, če imaš v svoji sredini tudi vrhunskega kuharja.

Tudi drugi dan je bil poln zanimivosti povezanih s kmetovanjem. Dan smo začeli s predstavitvijo projekta LAS na temo vzpostavitve mreže lokalnih ponudnikov živil – kmetov, ribičev in drugih proizvajalcev živil, pa tudi manjših lokalnih trgovinic, ki ponujajo hrano. Trenutno je na zemljevid vključenih 92 ponudnikov, mrežo pa bodo v prihodnje še nadgradili z novimi člani in vsebinami.

Spoznali smo pobudo BodenBox, ki je nastala v času Covida. Mladi podjetniki so prepoznali priložnost dostave živil na dom, še preden je to postalo moderno in splošno uveljavljeno. Glede na to, da so nekateri izmed idejnih vodij tudi kmetje, so v običajno ponudbo vključili tudi svoje in druge lokalne izdelke (mesnine, mlečne izdelke, zelenjavo … ). Ustvarili so si novo prodajno pot. Na območju, kjer so posamezne hiše in vasi med sabo oddaljene tudi več kilometrov, so se takšne rešitve izkazale za zelo dobrodošle.

Srečali smo se z ustanoviteljem REKO Thomasom Snellmanom, ki je začel projekt v svojem domačem mestu Jakobstadt pred 9 leti, do danes pa se je koncept razširil po celotni Finski, Švedski in tudi po številnih drugih državah po svetu. Podlaga za naročila je FB skupina, kjer se določi kraj in čas prodaje. Lokalni kmetje na strani objavijo, katere izdelke bodo prodajali, kupci pa lahko pod njihovo objavo oddajo naročila. Ob dogovorjenem terminu se dobijo na dogovorjenem mestu, ki je najpogosteje v središču mesta, in si izmenjajo živila. Podobna ideja je v Sloveniji z Malim placom že zaživela. Prednost REKO sistema je predvsem ta, da gre za popolnoma lokalno prodajo, brez posrednikov in skritih stroškov. Potrebno je le razširiti novico. Vse ostalo se zgodi samo od sebe. V tem času po zaslugi REKO sistema zaokroži že za en bilijon EUR živil na leto.

Nizozemski čebelar Marcs Gård nam je povedal, da na Finskem čebelarstvo nima takšne tradicije kot na primer v Sloveniji. Za čebelarjenje se je odločil leta 2001, ker je v finskih gozdovih videl zelo primerno pašo za čebele, saj so gozdovi neokrnjeni in polni medovitih rastlin. Ponosno je povedal še, da čebelari z odlično kranjsko čebelo in ima kar 250 družin.

Obiskali smo tudi lokalno pekarno Jeriko Gård. Lastnik nam je prijazno razložil svojo zgodbo o nastanku pekarne, poskusili smo lahko tudi slastno pecivo. Seveda s kavo, ki je na Finskem še popularnejša kot v Sloveniji. Posebnost pekarne je predvsem v posebni peči, ki je namenjena tako peki kot ogrevanju lokala. Peč zakurijo le enkrat dnevno, za nekaj ur in na racionalen način pridejo do odličnih pekovskih izdelkov.

Lepo je bilo spoznati vse te zanimive ljudi in z njimi izmenjati izkušnje. Že naslednje leto nas čaka še več podobnih dogodkov, naše partnerje iz Finske, Švedske, Italije, Latvije, Litve in Poljske bomo gostili tudi v Sloveniji.