Uživanje v poljski gostoljubnosti v projektu Tradicionalne spretnosti

20.
Sep

12. september 2019 – S prvim srečanjem partnerjev in ponudnikov na Poljskem smo začeli izvajati mednarodni projekt sodelovanja LAS Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih produktov (krajše Tradicionalne spretnosti). Dobre prakse s področja nesnovne dediščine in turistične ponudbe smo spoznavali na območju Ziemia Bielska na jugu Poljske. Poleg predstavnic LAS Srce Slovenije Mije Bokal in Tine Vatovec, sta se na pot podali še Barbara Vrtačnik, rokodelka in povezovalka v lokalnem okolju Spodnje Slivne pri Vačah, in Mojca Baloh, prav tako ustvarjalka, aktivna članica Turističnega društva Dolsko in voditeljica Folklorne skupine Dolsko. Poleg nas so se dogodka udeležili še kolegi iz Latvije in Gruzije. 

Naš program je bil zapolnjen od jutra do noči, ko smo se v majhnem avtobusu v manjši, a zelo zabavni družbi vozili v radiju 20 km od naše namestitve v mestu Bielsko-Biala. Skupaj smo ustvarjali in se urili v rokodelstvu za šivalnim strojem in z rezbarskim dletom, poskusili smo se tudi v slikarski tehniki “decoupage”. Vsak kraj in stavba, ki smo jo obiskali, je imel svojo posebno zgodbo.

Obiskali smo vrtni center Szkółka Krzewów Ozdobnych Pudełek v kraju Pisarzowice, v katerem vzgajajo najrazličnejše grmičke in okrasne rastline, ki jih imajo Poljaki zelo radi na svojih vrtovih ob hišah. Predstavili so nam tudi koncept vrtnarske šole, ki ima dolgo tradicijo. V prijetni kavarni nas je pozdravil predsednik LAS Ziemia Bielska in nam predstavil koncept delovanja tamkajšnje lokalne akcijske skupine.

V mestu Wilamowice smo spoznali edinstven jezik tukajšnjih prebivalcev in ljudsko izročilo, ki se bistveno razlikujeta od poljskega jezika in tradicije. Jezik je bil po drugi svetovni vojni prepovedan in praktično pozabljen, zdaj pa ga ponovno obujajo in poučujejo v šolah.

Zelo nas je navdušil obisk pri umetniku Florianu Kohutu v vasi Jasienica, ki v svojih barvitih slikah obuja ptičja strašila, med katerimi ima prav vsako svojo zgodbo. Tudi njegov vrt je poln strašnih in zabavnih ptičjih strašil.

Nič manj ni bila impresivna lesena cerkev iz 16. stoletja v vasi Stara Wies, ki se zdi, kot da je obstala v času. Njena posebnost je, da se nahaja na pobočju, zato so tla na enem koncu približno meter in pol višje kot na drugi strani. V neposredni bližini nas je lokalni župnik popeljal tudi skozi muzej, v katerem hrani stare cerkvene predmete pa tudi glasbila in orožje.

Obiskali smo tudi lokalno pivovarno Broward Dziedzice, kjer so nam predstavili svojo razvojno pot in specifike njihove ponudbe.

V pomorskem muzeju smo se spoznali z življenjem lokalnega mornarja, ki je v svoj domači kraj vedno znova prinašal različne eksotične živali in predmete iz svojih pomorskih popotovanj.

Svojevrstno doživetje je bilo nedeljsko sodelovanje na povorki v sklopu festivala žetve v kraju Jaworze, ki se ga domačini udeležijo vsako leto. Potovali smo z majhnim vlakcem, s katerega smo ponosno mahale s slovensko zastavo, za nami pa v sprevodu šle še številne kočije s konji, ozaljšani traktorji s prikolicami, avti oldtimerji ter številni predstavniki društev in drugih organizacij. V slavnostnem delu smo spoznali predstavnike mestne oblasti in organizacij. Sprevodu je sledila ekumenska maša katolikov in pravoslavcev in nagovori številnih pomembnežev, v katerih so domačini nadvse uživali.

Gostitelji so nam postregli tudi z odlično kulinariko. Za zaključek smo večerjali na fantastičnem kraju v stari leseni hiši Chata na Groniu v kraju Meszna na nadmorski višini 660 metrov s čudovitim razgledom. Ob odlični lokalni hrani smo se zabavali ob številnih prigodah in zgodbah lastnika. Pred tem pa so nas zunaj na travniku pričakali lokalni razbojniki, ki so se izkazali za nič kaj hudobne, ampak za zelo duhovite in zvite ljudi. Za nas so pripravili igre in nas naučili ob zvokih tradicionalne glasbe njihovih plesov.

Projekt in vsi študijski obiski, ki bodo sledili v naslednjih mesecih, so namenjeni izmenjavi znanj in idej, na kakšne načine lahko vključujemo tradicionalne spretnosti v sodobne turistične produkte. Verjamemo, da bodo obiskovalci iz Poljske, Latvije in Gruzije navdušeni tudi na dobrimi praksami, ki jim jih bomo predstavili že v začetku decembra v Srcu Slovenije.

Projekt Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih produktov je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.