V torek, 18. junija 2024, je v Samostanu Mekinje v Kamniku potekala mednarodna konferenca na temo lokalne hrane in kratkih dobavnih verig. Dogodek je bil del projekta Za lokalno hrano, ki podpira lokalne pridelovalce, povečuje samooskrbo in izboljšuje dostop do svežih, lokalno pridelanih živil.
V uvodnem nagovoru sta zbrane nagovorila Matej Slapar, župan Občine Kamnik, in Mojca Štepic, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije in predstavnica vodilnega partnerja LAS Srce Slovenije. Matej Slapar je izrazil zadovoljstvo ob izvedbi tako pomembnega dogodka v Kamniku, pozdravil vse navzoče in izpostavil lepote Kamnika. Mojca Štepic je posebej pozdravila mednarodne partnerje, spregovorila nekaj besed o projektu in o pomenu lokalne pridelave hrane za trajnostni razvoj območja LAS Srce Slovenije. Njen nagovor je postavil temelj za nadaljnje razprave in predstavitve na konferenci, ki so sledile.
V prvem delu je bil poudarek na slovenskih dobrih praksah. Dr. Leni Ozis z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavila trenutne izzive in prihodnje načrte slovenske kmetijske politike. Žiga Kršinar z Ekološke kmetije Kršinar je delil svoje izkušnje in izpostavil izzive, s katerimi se soočajo slovenski kmetje, zbrane pa je še posebej navdušil s svojim mladostnim in naprednim razmišljanjem. Kristijan Adamlje iz Zadruge Koreninica je predstavil pomen zadružnega povezovanja v Sloveniji in možnosti, ki jih prinaša nadaljnji razvoj tega področja, o načinih spodbujanja uporabe višje stopnje lokalno pridelane hrane v slovenskih šolah pa je spregovorila Anita Mikša iz litijske Osnovne šole Gradec.
Sledile so predstavitve primerov dobrih praks naših tujih partnerjev. Jonas Herald iz finske lokalne akcijske skupine Aktion Österbotten je predstavil model REKO, ki omogoča prodajo lokalnih živil brez posrednikov. Gre za izjemno enostaven model, ki se je razširil iz Finske v že več kot 20 držav po svetu, vključno v Slovenijo, kjer ga poskušamo vpeljati v Dolu pri Ljubljani. Bengt Fellbe iz organizacije Refarm Linne je delil izkušnjo projektov, s katerimi so poskušali spodbuditi višjo stopnjo potrošnje ekološke hrane na Švedskem. Ekološko pridelano hrano promovirajo tako, da izvajajo študijske ture za gostince in študente gostinstva na terenu na kmetijah, nato pa to hrano tudi skupaj pripravljajo in okusijo. Anna Chęć z učne kmetije Dolina Bawole Serce iz Poljske je prestavila načine, kako uporablja paradižnik za izobraževanje otrok. Ingrida Kuprevičiūtė, sodelavka litvanske lokalne akcijske skupine VVG Pajūrio kraštas, je predstavila načine vključevanja ekološko pridelane hrane v lokalnem vrtcu. O vlogi lokalnih akcijskih skupin pri podpori kmetom, razvoju lokalnega trga in kratkih dobavnih verig je spregovorila Ilvija Ašmane iz Aizkraukles Rajona Partnerība iz Latvije, o svojih uspehih pri uvajanju lokalne hrane v šolske menze pa Virginia Secci iz italijanskega GAL Campidano.
Po uradnem delu konference je sledilo neformalno druženje, kjer so udeleženci izmenjali izkušnje in navezali nove stike ter okušali Okuse Kamnika, ki so jih pripravili v kamniški gostilni Repnik.
Konferenca je ponudila poglobljen vpogled v različne vidike trajnostne pridelave hrane in možnosti za krepitev kratkih dobavnih verig. Udeleženci so imeli priložnost spoznati različne dobre prakse iz Slovenije in tujine ter se navdihniti za nadaljnje delo na področju lokalne hrane. Dogodka so se poleg predstavnikov domačih in tujih lokalnih akcikjskih skupin udeležili tudi predstavniki slovenskih javnih organizacij, prehranski ponudniki, kmetje, predstavniki šol in drugih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem lokalne pridelave hrane.
Projekt Za lokalno hrano je podprt s sredstvi Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.