Obiranje kakija na šolskem EKO vrtu v Jevnici

11.
Dec

Na šolskem EKO vrtu v Jevnici se še tudi v pozno jesenskem času dogaja. Konec novembra, tik pred napovedanimi nizkimi temperaturami, so se učenci 4. in 5. razreda odpravili na vrt obrat kaki. Pri sosedih so si sposodili obiralec sadja, saj vseh sadežev ne bi dosegli. S količino pridelka so zelo zadovoljni, saj so s kakijem napolnili kar šest gajbic. Ob tej priložnosti so preizkusili tudi nov sušilnik sadja, ki ga bodo uporabljali predvsem za sušenje zelišč in sadja, tokrat za sušenje kakija. Vsak dan so posušeni kaki v sušilniku zamenjali s svežim. Pri rezanju kakija so sodelovali učenci v jutranjem varstvu. Nad suhim kakijem so navdušeni in ga bodo z veseljem pojedli!

1. korak: Obiranje kakija na drevesu.

1. korak: Obiranje kakija na drevesu.

2. korak: Polnjene gajbic.

2. korak: Polnjene gajbic.

3. korak: Rezanje kakija in priprava na sušenje.

3. korak: Rezanje kakija in priprava na sušenje.

3. korak: Rezanje kakija in priprava na sušenje.

3. korak: Rezanje kakija in priprava na sušenje.

4. korak: Posušen kaki, pripravljen za uživanje.

4. korak: Posušen kaki, pripravljen za uživanje.

V OŠ Jevnica so začeli učenci bolj redno vrtnariti in kmetovati pred devetimi leti, ko so na vrtu posadili dve stari sorti sadnih dreves in okrasno drevo za senco. Postavili so kompostnik, lopo za orodje, izdelali manjšo dvignjeno gredo, ki so jo napolnili z različnimi materiali in vanjo posadili jagode. Spomladi so pridelali svoje sadike paprike, paradižnika in žametnic. Ko so ob vrtu uredili še njivo, so na njej posejali ekološko piro in iz nje pridobili pirino moko in zdrob. Postopoma je nastal sonaravni vrt z zeliščno spiralo, dvignjenimi gredami, cvetličnimi gredami za metulje, sadnimi grmički, nekaj drevesi ter prostorom za počitek. V delovnih akcijah sodelujejo učenci s svojimi učitelji in tudi starši.

Aktivnosti na šolskem EKO vrtu, ki potekajo v šolskem letu 2023/24, so predmet projekta Za lokalno hrano, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 preko LAS Srce Slovenije.

Vsebina in fotografije: Maja Lenart