V Srcu Slovenije gostili neformalni začetek srečanja evropske mreže EU CAP

23.
Okt

V torek, 17. oktobra 2023, smo v Srcu Slovenije gostili neformalni začetek 2-dnevne LEADER/CLLD delavnice za predstavnike ministrstev, nacionalnih mrež in lokalnih akcijskih skupin iz Evropske unije, ki je potekalo do 19. oktobra v Ljubljani. Predstavili smo delovanje našega LAS Srce Slovenije in kot primer dobre prakse pri kombiniranju LEADER/CLLD sredstev pri uresničevanjh svoje vizije smo izpostavili Samostan Mekinje.

Predstavili smo tudi nekaj naših ponudnikov s certifikatom kakovosti Srca Slovenije in projekt vzpostavitve daljinske pohodniške poti od izvira do izvira v Kamniško-Savinjskih Alpah, s katerim kandidiramo za evropsko nagrado ARIA. Odlično večerjo z lokalnimi okusi so nam pripravili v kamniški Gostilni Repnik. Presenečenje večera je bil nastop Folklorne skupine Kamnik. Predstavitev smo organizirali skupaj z ekipo CLLD Slovenija, ki deluje na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Udeležili smo se tudi uradnega dela delavnice, ki je potekal v 18. in 19. oktobra v Ljubljani. V prvem delu smo spoznali različne vidike črpanja LEADER/CLLD sredstev v državah Evropske unije. Kot primer dobre prakse je bila večkrat izpostavljena prav Slovenija. Zadnji dan srečanja smo si ogledali dobre prakse črpanja teh sredstev v občinah na obrobju Ljubljane. V LAS Sožitje med mestom in podeželjem smo obiskali Podružnično šolo na Jančah, lokalno tržnico v Grosupljem in Vodomčevo pot v Cerovem. V LAS Barje pa so nam pokazali Polhov doživljajski park in lokalno čebelarstvo.