Sadjarsko-zeliščarski sejem v Dolu pritegnil ljubitelje lokalnega

23.
Okt

Za nami je še en prijeten petkov jesenski večer, 20. oktobra 2023, ki smo ga obogatili s Sadjarsko-zeliščarskim sejmom z lokalno tržnico na Levčevi domačiji v Dolu pri Ljubljani. S tem dogodkom, ki zaokrožuje ponudbo na Levčevi domačiji, ki je bila obnovljena s kombiniranjem CLLD in lastnih sredstev, zaključujemo v LAS Srce Slovenije projekt Park življenja.

Turistično društvo Dolsko je pripravilo prikaz stiskanja jabolčnega soka in izdelave tradicionalne jabolčne prešce. Oboje so lahko obiskovalci tudi okusili. Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice je pripravilo praktični prikaz zasaditve in reza sadnega drevja. Kot vedno, je bilo predavanje tudi tokrat odlično obiskano. Knjižnica Jurij Vega je kar v čebelnjaku pripravila pravljično urico z jabolčno pravljico za naše najmlajše. Preizkusili smo nova žara, ki bosta tudi v prihodnje na voljo društvom za kulinarične dogodke. Naše zeliščarke tete Betke in Kmetija pr’ Kofetl so ponudili različne zeliščne izdelke.

Kmetija Šimenc je ponujala svojo zelenjavo, Janez Šimenc iz Čebelarskega društva Dolsko med, Kmetija Ros iz Lukovice jabolka, Ekološka kmetija pr’ Travnari ovčje sire, Majda in Tomo Kraker lončarske izdelke, Marko Godec pa svoje kotle za kuhanje žganja in eteričnih olj. Hvala vsem ponudnikom za sodelovanje in obiskovalcem za obisk!

Projekt Park življenja je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije iz Programa razvoja podeželja RS 2014-2020.

 

Fotografije: Mija Bokal