S čebelarskim sejmom zaključili projekt Čebelja pravljica povezuje

23.
Okt

V soboto, 14. oktobra 2023, je na Levčevi domačiji v Dolu pri Ljubljani potekal Čebelarski sejem z lokalno tržnico. Z dogodkom smo zaključili projekt Čebelja pravljica povezuje in začeli projekt Za lokalno hrano. Oba sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020.

Čebelarski sejem smo začeli s slovesnostjo ob odprtju Mihelčičevega čebelnjaka in Gradovega čmrljaka. Po uvodnih vižah Godbe Domžale sta zbrane nagovorila Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, in Janez Šimenc, predsednik Čebelarskega društva Dolsko. Dogodka se je udeležila tudi Tadeja Vidmar, medena kraljica Slovenije. S svojo prisotnostjo so dogodek naredili še bolj slovesen praporščaki iz sosednjih čebelarskih društev. V kulturnem programu je sodeloval tudi Ansambel Svedri.

Obiskovalci sejma so si lahko kasneje ogledali notranjost novega čebelnjaka in spoznali življenje čebel, v medenem paviljonu pa so izvedeli vse o zgodovini slovenskega čebelarstva in degustirali različne vrste medu. Pokušino medenih jedi so pripravili tudi v Gostišču Čebelica. Za predavanje o medovitih zdravilnih rastlinah je poskrbela zeliščarka Jožica Bajc Pivec.

Na lokalni tržnici so sodelovali partnerji projekta Za lokalno hrano – mesarija Frtica, zadruga Koreninica in otroci iz POŠ Jevnica. Poleg medu so lahko obiskovalci kupili lokalno zelenjavo, medene sladice, sire, jabolka, pečen kostanj in druge lokalne izdelke.

   

Foto: Mija Bokal