Odprte prijave na natečaj za najuspešnejšo podeželsko skupnost

6.
Okt

Podeželske skupnosti, to so vasi, skupine vasi, občine ali skupnosti občin, se lahko prijavijo na Natečaj za izbor najuspešnejše podeželske skupnosti Slovenije za leto 2023. Rok za prijavo je 25. 10. 2023. Zmagovalec bo Slovenijo zastopal na 18. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi v letu 2024.

Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi (ARGE Landentwicklung und Dorferneuerung), katere članica je tudi Slovenija, vsaki dve leti razpisuje natečaj za evropsko nagrado za razvoj podeželja. Skladno s tem Slovenija objavi nacionalni natečaj. Skupnost, izbrana na nacionalnem natečaju, bo Slovenijo zastopala na evropski ravni, na 18. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi v letu 2024. Koordinacijo nacionalnega natečaja je Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano predalo Društvu za razvoj slovenskega podeželja.

K prijavi pozivamo predvsem tiste podeželske skupnosti, ki:

  • se odzivajo na aktualne izzive njihovega življenjskega okolja s trajnostnimi, inovativnimi in medsebojno povezanimi projekti ter tako spodbujajo celovite razvojne procese,
  • si prizadevajo v lokalne dogodke vključevati različne skupine prebivalcev in na ta način dobijo različne perspektive, širši horizont in bolj raznolike ideje in
  • se zavedajo pomena in potrebe povezovanja in temeljijo na mrežah, kot tudi na občinskih in regionalnih združenjih.

Razpis je objavljen na spletni strani Društva za razvoj slovenskega podeželja.

Izvedbo nacionalnega natečaja financira Mreža za podeželje, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz naslova Tehnične pomoči Programa razvoja podeželja 2014-2020.