Z vodnim projektom sodelujemo na natečaju ARIA 2023

25.
Sep

V LAS Srce Slovenije smo skupaj z Občino Kamnik prijavili projekt Mreža vodnih poti Kamniško Savinjskih Alp na evropski natečaj ARIA 2023 (Agriculture & Rural Inspiration Awards 2023). Z veseljem sporočamo, da se bo prav naš projekt na temo naravnih pitnih voda potegoval kot slovenski kandidat za to prestižno evropsko nagrado med 92 projekti iz 20 držav članic Evropske unije.

Prijave so na slovenski ravni zbirali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, letošnje geslo pa je »Krepitev znanj in spretnosti za evropsko podeželje«. Z natečajem želijo organizatorji natečaja prepoznati in javnosti pokazati najboljše prakse in projekte, sofinancirane iz skupne kmetijske politike v obdobju 2014–2022, ki naslavljajo inovativne rešitve in prekvalificiranje ter izpopolnjevanje na podeželje EU.

Gre za projekt, na katerega smo v LAS Srce Slovenije zelo ponosni. Z njim so želeli vplivati na zavest o skrbi za vodo kot naravno dobrino, saj se bo le tako lahko dolgoročno razvijal trajnostni turizem v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izvire, ki smo jih na podlagi analiz vode prepoznali kot kvalitetne, to pomeni, da je voda pitna, smo vključili v mrežo vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah. S pomočjo karte se lahko pohodniki odpravijo od izvira do izvira in brez skrbi pijejo čisto pitno vodo. Program smo podprli s festivali pitne vode, delavnicami, okroglimi mizami, razstavami, natečaji itd. Organizirali smo tudi izobraževanje za preizkuševalca vode oziroma vodnega someljeja.

Poleg LAS Srce Slovenijo s partnersko občino Kamnik so sodelovali v projektu še LAS Gorenjska košarica, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline in LAG Regionalkooperation Unterkärnten iz slovenskega zamejstva.

Finalisti bodo razglašeni v naslednjih mesecih, pred tem pa boste lahko v novembru za naš projekt še glasovali.