OŠ Jevnica na obisku na Kmetiji pri Ropet

25.
Sep

V sredo, 20. septembra 2023, so se v okviru projekta Za lokalno hrano učenci POŠ Jevnica odpravili v Volčji Potok na učno kmetijo pri Ropet. Na srednje veliki družinski kmetiji se ukvarjajo s prirejo jajc proste (pašne) in talne reje, prirejo senenega kozjega mleka, rejo krav dojilj ter pridelavo jagod. Na kmetiji živijo skupaj s konji, prašiči, mucki in psom. Obdelujejo 12 ha kmetijskih zemljišč, na katerih pridelujejo krmo za živali.

52 učencev in 6 spremljevalk je sprejel gospodar g. Domen Virant. Razdelili so se v tri skupine, ki so krožile po postajah in spoznavale kmetijo, kmečka opravila in njihove izdelke.

Domen Virant je učencem predstavil, kaj je kmetijstvo, za kaj je pomembno in s čim se ukvarjajo na njihovi kmetiji. Otroci so spoznavali različne vrste žit (ajda, ječmen, koruza …) in se seznanili z njihovo uporabo. Učence je presenetilo, kako zelo udobne za sedenje so kocke sena. Neskončno so uživali pri prebiranju krompirja – ločevanju debelejših krompirjev od drobnih in izločanju gnilih krompirjev. Krompir so nato stehtali in pakirali v vreče po 5 kg ali 10 kg.

Nadvse prijetna izkušnja za učence je bil tudi obisk hleva, kjer jim je lastnik predstavil koze, seneno kozje mleko in njegove prednosti. Učenci so se razveselili božanja in hranjenja živali iz rok. Za marsikoga je bila to nepozabna izkušnja. Gospodar je povedal, da goveda trenutno nimajo doma, saj se živina pase na Veliki planini.

Nekaj posebnega je bilo tudi pokušanje kozjega mleka, kozjega sira, nad katerim so bili učenci naravnost navdušeni, in kozje skute.

Učenci so imeli priložnost spoznati, kako se naredi skuta. Opazovali so, kako se je mleko po dodatku alkoholnega kisa počasi sesirilo. Najbolj pogumni so lahko poskusili sirotko. Res, da večini okus ni tako prijal kot kozje mleko, sir ali skuta, a so bili seznanjeni z mnogimi pozitivnimi učinki, zato so s tem zavedanjem vseeno naredili kakšen požirek.

Učenci so si nato sami pripravili skutni namaz z dodatki bazilike, origana, česna ali drobnjaka. Uporabili so kravjo ali kozjo skuto, dodatke so dodajali po želji. Skuto so lahko pojedli na kmetiji, ali pa jo zapakirali v embalažo in odnesli domov. Namaz še nikoli ni bil tako dober kot zdaj, ko so si ga pripravili sami!

Projekt Za lokalno hrano sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020. Pri njem sodelujejo kot partnerji LAS Srce Slovenije, OŠ Gradec in POŠ Jevnica, Občina Dol pri Ljubljani, Koreninica z. o. o., Frtica d. o. o. in Samo Upelj. Del vsebin se izvaja tudi v sodelovanju z lokalnimi akcijskimi skupinami iz Italije, Finske, Švedske, Poljske, Litve in Latvije.

Maja Lenart, POŠ Jevnica