V Srcu Slovenije gostili Poljake in jim predstavili našo znamko kakovosti

22.
Sep

19. in 20. septembra smo v Srcu Slovenije gostili naše partnerje iz lokalne akcijske skupine LGD Ziemia Bielska, pri katerih smo bili tudi sami na obisku pred nekaj tedni. Našim gostom smo s ponosom predstavili naš sistem kakovosti – Kolektivno blagovno znamko Srce Slovenije, ki predstavlja našo predanost visokim standardom in odličnosti. Obiskali smo naše lokalne partnerje, ki so znani po svoji kakovosti.

Našim gostom smo uvodoma predstavili našo lokalno akcijsko skupino in naše projekte, s katerimi spodbujamo razvoj odličnosti v destinaciji Srce Slovenije. Eden takšnih projektov je tudi Kolektivna blagovna znamka Srce Slovenije, ki jo razvijamo od leta 2016 kot člani slovenske mreže Izvorno Slovensko. V Gostilni Repnik so Poljaki spoznali in okusili jedi naših prednikov iz Kamnika, ki so združene pod skupno ime Okusi Kamnika. Ob dobrodošlici so nazdravili z žganjem iz vršičkov in storžev ruševja z imenom rušovc.  V nadaljevanju so preizkusili tudi kamniško kajžerco v obliki musa in trnič kot posip čez domače raviole in druge dobrote. Za konec pa še obvezno kloštrsko kremšnito. Znamka Okusi Kamnika je nastala v TIC Kamnik, izbrane jedi predstavljajo širše območje Kamnika, ki so jih lokalni gostinci nadgradili v vrhunsko kulinariko.

Okusi Kamnika, Gostilna Repnik

Okusi Kamnika, Gostilna Repnik

Naslednji dan smo si skupaj ogledali Naravni zdravilni gaj Tunjice, ki slovi po izjemnih živi vodi in glini, ki nosita tudi certifikat kakovosti Srca Slovenije. Obiskovalci so bili presenečeni nad posebnim okusom vode in prevzeti nad njihovo raznovrstno welness ponudbo. Sprehodili smo se skozi del zdravilnega gaja, kjer se sredi mešanega gozda nahajajo energijski centri in izvir žive vode. Ogledali smo si tudi njihove glamping hišice, ki stojijo na idilični lokaciji in navdušijo vsakega, ki jih obišče.

Ogled glamping hišic, Zdravilni gaj Tunjice

Na Kmetiji Pr’ Gabršk v Tuhinjski dolini, ki se prav tako lahko pohvali s certifikatom Srca Slovenije, so nam postregli z odličnimi sirnimi narezki in domačimi jogurti. Ogledali smo si prikaz izdelave sira trniča z edinstveno zgodbo z Velike planine. S prikazom trniča so na kmetiji pričeli pred slabimi 10 leti, ko so razvijali Okuse Kamnika in so želeli obuditi tradicijo izdelovanja tega že skoraj pozabljenega sira.

Prikaz izdelave trniča, Kmetija Pr’ Gabršk

Lončarka Mojca Žalik, ki ustvarja pod znamko Narobe svet v svojem ateljeju na Šutni v Kamniku, je predstavitev namenila predvsem potičnici. Rokodelka Mojca je Poljake sprejela z okusnima pehtranovo in orehovo potico. Obiskovalcem je na lončarskem vretenu pokazala, kako se naredi pravo slovensko potičnico in jih podučila o vseh pomembnih korakih in morebitnih napakah pri izdelavi le-te. Mojca Žalik ni le lončarka, je ustvarjalka, ki stalno nadgrajuje in spreminja svojo ponudbo, nad čemer so bili očarani tudi obiskovalci.

Prikaz izdelave potičnice. Mojca Žalik, Narobe svet

Potički in potičnici 😉

Obiskali smo tudi uspešno butično trgovino z lokalnimi produkti Zlata ptička na Šutni, kjer dajejo prednost manjšim podjetnikom in lokalnim ponudnikom, kjer prodajajo tudi posamezni nosilci kolektivne blagovne znamke Srce Slovenije.

Po kosilu v gostilni Vegov hram v Dolskem smo se ustavili še na Levčevi domačiji v Dolu pri Ljubljani, kjer nas je pozdravil predsednik LAS in župan Občine Dol pri Ljubljani Željko Savič. Predstavil nam je koncept obnove domačije z vsemi dodatnimi vsebinami na področju zeliščarstva, čebelarstva in sadjarstva, ki se uspešno razvijajo s pomočjo LAS in drugih EU sredstev.

Obisk Levčeve domačije in predsednika LAS in župana Občine Dol pri Ljubljani Željka Saviča

S to medkulturno izmenjavo smo okrepili vezi z našim cenjenim poljskim partnerjem ter podprli lokalne podjetnike, ki so ključnega pomena za našo skupnost. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in novih izmenjav izkušenj in idej za razvoj naših območij!

Mija Bokal in Tina Vatovec