Posvet LAS in ogled dobrih praks med Snežnikom in Nanosom

5.
Jul

V petek in soboto, 30. junij in 1. julija 2023, smo se predstavniki LAS Srce Slovenije udeležili dvodnevnega posveta LAS in srečanja članov Društva za razvoj slovenskega podeželja (DRSP). Letošnji gostitelj je bil LAS med Snežnikom in Nanosom, ki pokriva območje Ilirske Bistrice, Pivke in Postojne. To je območje, kjer je trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri in danostmi zelo pomembno.

Prva postojanka je bila v Krpanovem domu v Pivki, kjer so nam v Domači marendi pripravili zajtrk z lokalnimi specialitetami. Zamisel o “domači merandi”, s katero bi povezali lokalne ponudnike iz Brkinov iz Zelenega krasa v potujoči trgovini in kasneje tudi spletni trgovini, je podprl LAS s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Za okrepčilo je poskrbela Domača Marenda z lokalnimi produkti Brkinov in Zelenega krasa

Za okrepčilo je poskrbela Domača marenda z lokalnimi produkti Brkinov in Zelenega krasa

Po zajtrku so nas pozdravili predstavniki gostiteljev, LAS med Snežnikom in Nanosom, RRA Zeleni kras in Javni zavod za turizem Pivka. Sledil je ogled Centra Dina Pivka, kjer smo preko interaktivnih medijskih orodij in zanimivih zgodb spoznali velike zveri. Občina Pivka je center, ki je središče zbiranja in podajanja informacij o pomenu ohranjanja velikih zveri, o njihovem življenjskem slogu ter ekosistemski vlogi, uredila v okviru projekta CARNIVORA DINARICA (Interreg Slovenija – Hrvaška). Na zelo zanimiv način smo izvedeli veliko novih informacij o risih, volkovih in medvedih, ki so edine zveri pri nas.

Ogled centra Dina

S kolesi smo se odpravili na ogled Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera, ki je deloma zaščiten kot območje Natura 2000. Ko se podzemlje Zelenega krasa napolni z vodo, je na travnikih videti 17 pivških presihajočih jezer. Vodna dinamika pivških jezer se odraža v bogastvu rastlin in živali. Mi smo si ogledali dve jezeri, Petelinjsko in Palško, kjer je bila pokrajina kljub odsotnosti vode čudovita.

Kolesarjenje okoli Sv. Trojice in ogled presihajočih jezer

MIja Bokal in Tina Vatovec, predstavnici LAS Srce Slovenije, v ozadju pogled na Palško jezero (polje).

Mija Bokal in Tina Vatovec, predstavnici LAS Srce Slovenije, v ozadju pogled na Palško jezero (polje).

Kolesarjenje smo zaključili v Vaškem domu Palčje, kjer nas je v svojih rodnih krajih obiskal Martin Krpan ter nam povedal nekaj zanimivih zgodb. Sledila je prava Krpanova pojedina, nato pa še zabavne viteške igre, namenjene našemu medsebojnemu povezovanju. Po prijetnem druženju smo se prestavili v Ekoturizem Hudičevec, kjer so nas postregli z okusno domačo večerjo. Večerno druženje je bilo namenjeno klepetu o različnih temah s področja našega delovanja.

Viteške igre - priložnost za sodelovanje in krepitev ekipnega duha

Viteške igre – priložnost za sodelovanje in krepitev ekipnega duha

Zmagovalci viteških iger

Zmagovalci viteških iger

Sobotno dopoldne smo preživeli v Postojni. V Centru trajnostne mobilnosti, ki postaja regionalno središče znanja na tem področju. Seznanili smo se z njihovim načinom delovanja, ki je poleg izposojevalnice in servisa koles tudi informacijska točka. V neposredni bližini je v nastajanju tudi postajališče za avtodome.

 

E-kolesa pred Centrom mobilnosti vabijo h kolesarjenju po Postojni

E-kolesa pred Centrom mobilnosti vabijo h kolesarjenju po Postojni

Ogledali smo si ličen brivsko-frizerski salon Ozbič, ki bo prihodnje leto dopolnil 100 let delovanja. Urejen je muzejsko, obenem pa ponuja sodobne brivske storitve. Njegova prenova je potekala v okviru enega od LAS projektov.

Ogled brivsko-frizerskega salona Ozbič

Ustavili smo se tudi na lokalni postojnski tržnici, ki je bila podprta s sredstvi LAS, in se je med ponudniki, prebivalci in obiskovalci dobro prijela.

Kmečka tržnica - pomemben prodajni kanal za lokalne ponudnike

Kmečka tržnica – pomemben prodajni kanal za lokalne ponudnike

Srečanje smo zaključili v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva, ki je organiziran kot mrežni inkubator in v sodelovanju z večimi občinami soustvarja regionalno podporo podjetništvu. Navdušeni smo bili, koliko različnih podjetij razvija svojo dejavnost ravno v okviru inkubatorja in kaj vse se da narediti s pravimi idejami in zagonom.

Udeleženci posveta LAS

Z navdušenjem in obilico pozitivnih vtisov smo se vrnili v domov. Na delo, vsak v svojo lokalno akcijsko skupino, smo se vrnili polni pričakovanja za prihodnje obdobje, kjer se bomo skupaj z lokalnim prebivalstvom trudili ustvarjati uspešne in navdihujoče zgodbe lokalnega razvoja v svojih okoljih delovanja.

Tina Vatovec in Mija Bokal, LAS Srce Slovenije