Delimo dobre prakse: Trajnostne kmetijske prakse na Poljskem

29.
Maj

24. in 25. maja 2023 smo se predstavniki LAS Srce Slovenije skupaj z našimi ponudniki udeležili študijskega obiska v lokalni akcijski skupini LGD Ziemia Bielska na Poljskem. Na obisku, v sklopu katerega so nam Poljaki predstavili svoje prakse za trajnostno kmetijstvo in kratke dobavne verige, so sodelovali tudi partnerji iz Finske in Švedske, s katerimi smo povezani v projektu sodelovanja LAS Eko hrana in kratke dobavne verige. 

Poleg ožje ekipe LAS, Mitje Bratuna, Mije Bokal, Tine Vatovec, Željka Saviča in Barbare Kač, so se obiska udeležili še Barbara Vrtačnik s Kmetije Pr’ Škundr iz Spodnje Slivne pri Vačah, Nataša Smrekar iz podjetja Frtica d. o. o. iz Litije in Samo Upelj s Kmetije Kufin iz Dola pri Ljubljani.

Prvi dan smo obiskali kmetijo Lawenda Za Stodołą. Sprehodili smo se med več kot tri tisoč grmički sivke vrste Lavanda Grosso in izvedeli vse o njeni negi. Poskusili smo se kot vrtnarji, cvetličarji, prisostvovali smo tudi pri postopku destilacije. Videli smo primer, kako hobi počasi, a vztrajno prerašča v posel.

Obiskali smo tudi kmetijo Podbeskidzka Wołowina – Gospodarstwo Rolne, kjer se že leta ukvarjajo z govedorejo in predelavo mesa. Gospodar Artur Zmełty je pred petimi leti z veliko strastjo in predanostjo prevzel kmetijo od očeta in jo povedel na višjo raven. Pred kmetijo je postavil mesni kiosk, namenjen prodaji mesa in mesnim izdelkom. Na tak način se je izognil posrednikom in nizkim cenam mesa na trgu. Veliko priložnost je prepoznal tudi pri prodaji in peki mesnih izdelkov na piknikih in drugih dogodkih, kjer so v ponudbi v ospredju predvsem kvalitetni burgerji in klobase. Na začetku Arturjeve poti je promocija potekala v obliki plakatov na javnih mestih, zdaj pa se oglašuje tudi na spletu. Ima svoj blog, kjer oglašuje mikavne recepte iz hišnega mesa, kar se pozna tudi pri prodaji.

V ribiškem društvu Kaniowski Royal Carp so nam predstavili krapa, ki je značilna riba na območju Bielske. Kljub temu, da krap ni najbolj zaželena kulinarična riba, si jo želijo ribiči zaradi tradicije ohraniti in potrošnike spodbuditi k večji porabi. Počasi jim to uspeva.

V centru za mikroorganizme Podbeskidze smo izvedeli, da zdrava tla pomenijo zdravje za človeka. Predstavili so prednosti biologije pred kemijo. Kemija naredi okolje bolj »sterilno«, kar spodbudi rast patogenov, kar posledično poruši ravnovesje v tleh. Zanimiv podatek je, da je že 89 % zemlje na Poljskem degradirane. S posebno biotehnologijo in mikroorganizmi si v centru Podbeskidze prizadevajo izboljšati tla, povečati dostopnost elementov iz zemlje in zagotoviti ljudem kvalitetno hrano. Barbara Wójcik je predstavila hišno ponudbo probiotikov, ki se uporabljajo tako v kmetijstvu kot v gospodinjstvu. Na tem mestu smo se na lokalni tržnici spoznali tudi z drugimi ponudniki ekoloških pridelkov in izdelkov z območja Ziemia Bielska.

Vse o alpakah smo izvedeli v parku Alpaquero. Izvedeli smo, da so mehke in ljubke alpake zelo družabna bitja. So dobre terapevtske živali, zato v Alpaqueru med drugim nudijo programe oz. druženje prav za otroke s posebnimi potrebami. Volna alpak je zelo dragocena, saj je veliko toplejša in mehkejša od ovčje. Poleg tega ne vsebuje lanolina, zato je primerna tudi za ljudi, ki so nagnjeni k alergijam. Ob obisku smo alpake hranili, se z njimi družili in jih sprehajali ter iz njihove volne izdelali vsak svojo alpako za spomin.

Ustavili smo se še na ekološki kmetiji Hook, kjer ima osrednje mesto lepo obnovljena značilna 150-letna šlezijska hiša. Spoznali smo tudi način njihove ekološke reje govedi. Kmetijo vodi že 10. generacija, v lasti imajo 100 hektarjev površin. Preden se odločijo za zakol živali, pri strankah preverijo interes in glede na prednaročilo določijo število živali za zakol. Meso prodajo v svoji prodajalni v mestu. Pripravili so nam odlično večerjo s tradicionalnimi jedmi. Hrana je podobna slovenski. Na krožniku mora biti obvezno meso, kot priloga pa krompirjevi cmočki, rdeče zelje ali sladkana solata. Pred glavno jedjo postrežejo z juho in to govejo. Za sladico imajo skutino pito, z različnimi dodatki. Povsod so nam hrano postregli na okolju prijazen način, brez plastike in papirnatih krožnikov za enkratno uporabo. Vse na keramičnih krožnikih in/ali v skodelicah in s priborom za večkratno uporabo.

 

Že ob prihodu na Poljsko smo se čudili lepim vrtovom ob hišah. Okrog hiš ni zelenjavnih vrtov, kot pri nas, ampak je zasajeno okrasno zelenje. Posledično ima skoraj vsaka vas svojo vrtnarijo. In res smo si drugi dan ogledali več vrtnarij. Začeli smo z ogledom japonskega vrta v Pisarzowicah. V Ogrody Japońskie so nas navdušili s svojo umirjenostjo in odlično organizacijo dela. Izvedeli smo več o japonskih tradicionalnih vrtovih. Njihova ideja je popolnoma drugačna naši, kjer bi si želeli vse ocvetličiti. Japonci se izogibajo pretiranemu okrasju in v ospredje dajejo naravno krajino. Zelenje in vodo. Všeč jim je asimetrija. Izvedeli smo tudi, da imajo kamnine oz. skale posebno vrednost, saj ponazarjajo trdnost, večnost. Bolj kot samo cvetje je pomembno zelenje, saj je zelena barva tista, ki pomirja. Japonski vrt je lastnikova strast in hobi, a hkrati tudi prodajni prostor, kjer lahko obiskovalci dobijo navdih za nakup in okrasitev svojih vrtov.

Obiskali smo tudi čebelarstvo Skowronek apiary z malo drugačnimi čebelnjaki in karpatskimi čebelami, ki pičijo ravno tako kot naše in dajejo ravno tako odličen med. Poskusili smo lahko regratov, vrbin in cvetlični med ter posebno vrsto medice, ki je nastala s postopkom fermentacije. Navdušena lastnika sta nam razložila, kako se v teh krajih čebelari, vse o apiterapiji in njihovih načrtih za prihodnost. V tem letu nameravajo na domačiji vzpostaviti čebeljo učno pot.

V vrtnarstvu Gospodarstwo Ogrodnicze Szetyńscy smo spoznali proizvodnjo ameriških in sibirskih borovnic, malin in drugih vrst jagodičevja ter način prodaje teh rastlin na domačem in tujih trgih. Vsak smo dobili po eno tudi za domov za zasaditev na domačih vrtovih.

Nato še ena vrtnarija, tokrat z okrasnimi rastlinami za v lonec in za na balkon. V Ogrodnictwo Haczek Koz smo izvedeli vse o tem, kako združiti družinski posel proizvodnje mesa in vrtnarstva. Spoznali smo tudi, kako ponosni in gostoljubni ljudje so Poljaki.

Nazadnje je sledil še ogled biodinamične kmetije Dolina Bawole Serce s kroglastimi rastlinjaki, kjer se nam je predstavila strastna zbirateljica paradižnikovih semen in nam jih v slovo tudi nekaj podarila. Sveto smo ji obljubili, da jih naslednje leto posadimo in ji pošljemo slike pridelanih paradižnikov.

Naši poljski partnerji so nam uredili prenočitev v lični podeželski hiši za goste Willa Lesna v Wilamowicah. Povsod, ne le tukaj, so nas sprejeli dobrosrčni domačini, ki so v svojem delu našli strast in življenjsko poslanstvo.

Domov smo odhajali navdušeni. Kot je napisala ena od udeleženk, ugotavljamo, da je “Poljska država z značajem. Ne samo, da je optimistična z vso zeleno, ki jo premore (neskončni travniki, obdelane njive, ribniki, drevesa), temveč tudi z gostoljubnimi, iskrivimi ljudmi. Je dežela, katere energija ostaja v človeku še tudi po vrnitvi v Slovenijo.”

Študijski obisk Poljske je bil drugi po vrsti in je sledil obisku Finske v lanskem oktobru. Že jeseni nas čakata nova študijska obiska na Švedskem in v Litvi, kjer bomo spoznali še več dobrih praks na področju ekološke pridelave hrane in kratkih dobavnih verig. Naše partnerje iz Finske, Švedske, Italije, Latvije, Litve in Poljske bomo gostili naslednje leto v juniju tudi v Sloveniji.

Mija Bokal, LAS Srce Slovenije