Sitarjevški hodi – ekskluzivna kulinarika v Rudniku Sitarjevec Litija

3.
Maj

LAS Srce Slovenije je s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja podprl projekt Okusi domačnosti in s tem tudi vrhunsko kulinarično doživetje, ki je bilo 21. aprila 2023 izvedeno v Rudniku Sitarjevec Litija. Vodilni partner Občina Litija je k sodelovanju povabila Razvojni center Srca Slovenije in Krčmo na gradu Bogenšperk. Izbrani izvajalci so oblikovali ekskluzivno kulinarično ponudbo, ki je požela veliko hvale. Ena od udeleženk kulinaričnega dogodka v Rudniku Sitarjevec Litija, je v knjigo pohval zapisala »Enkratno doživetje, vse pohvale organizatorjem«.

Kuharski mojster Mitja Zadravec Ribič je tradicionalne sestavine, ki so jih nekoč prinašali sitarjevški rudarji na delo ter jedi, ki so jih njihove žene pripravljale doma, nadgradil s sodobnimi gastronomskimi veščinami. Razvojni center pa je poskrbel, da so bile v jedi in postrežbo vključene nekatere sestavine in rokodelski izdelki, ki nosijo certifikat kakovosti Srca Slovenije.

Dogodek je ekipa Krčme na gradu Bogenšperk pričela s slavnostno, s penino. Sledila je zeliščna polenta z dimljeno postrvjo, pesinim kaviarjem, krompirjevo espumo ter majonezo iz čemaža, ki v naših gozdovih v tem času bujno raste. Kuhaski šef Mitja je tudi dalje izhajal iz sezonske lokalne ponudbe ter iz receptov rudarskih žena, v katere sodi tudi tlačenka in fižolova krema z divjo solato. Prav fižolovo solato z veliko čebule in kuhanim jajcem so rudarji pogosto prinašali na delo. Mnoge sestavine v postreženih jedeh so nosile certifikat kakovosti Srca Slovenije, med njimi tudi dimljena ovčja skuta, ki se je kar topila v vroči koprivni juhi. Se morda še spomnite, kako so naše babice pregrevale smetano, s katero so prelile stročji fižol in ga dodatno potresle s hrustljavimi ocvirki. Prav te nostalgične okuse so gostje kulinaričnega večera podoživljali in ob tem svinjsko potrebuševino pomakali v hrenov pire ter peno zelenega jabolka. Pogostitev je potekala ob spremljavi pripovedovalke zanimivih rudarskih zgodb in okušanju izbranih vin, ki so se odlično podali  posameznim jedem. Jabolko, ki so ga nekoč rudarji redno prinašali na delo, je bil postrežen kot zaključna sladica, v katero je bilo vloženega veliko truda in kulinaričnega znanja.

Kulinarično doživetje se je zaključilo v prijetnem duhu. Ekipa Krčme na gradu Bogenšperk pa že kuje načrte za naslednje kulinarično druženje, ki bo v soboto, 30. septembra.

Vabljeni v Rudnik Sitarjevec Litija!