Ekskluzivna ponudba v rudniku Sitarjevec Litija – Sitarjevški hodi

31.
Mar

Vrhunsko gurmansko doživetje v edinstvenem ambientu enega najbogatejših nahajališč v Sloveniji je nastalo po zaslugi projekta Okusi domačnosti, ki je bil podprt v LAS Srce Slovenije in sofinanciran s sredstvi Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Občina Litija, kot vodilni partner v projektu je iskala vsebino za dodatno ponudbo v rudniku Sitarjevec Litija in priložnost videla v kulinariki. S projektom »Okusi domačnosti« je uredila tlakovano pot od parkirišča do vhoda v rudnik, ter uredila degustacijsko – razstavni prostor v enem od rovov.  V okviru projekta se je pripravilo zvočne posnetke pričevanj rudarjev in njihovih potomcev, ki služijo pri pripovedovanju zgodb ob kulinaričnih degustacijah v rudniku.

V zimskem času so bile izvedene tri testne degustacije, kjer se je preverilo ustreznost in kvaliteto ponudbe. Hrana, ki jo ustvarja ekipa šefa Mitje Zadravca Ribiča iz restavracije na gradu Bogenšperk je bila odlično sprejeta. Kot posebnost teh menijev je bila izpostavljena lokalna hrana iz območja LAS Srce Slovenije, kjer so izdelki v veliki meri nosili tudi certifikat kakovosti Kolektivne blagovne znamke Srce Slovenije.

 

Prvotna kulinarična ideja se je po testiranju smiselno preoblikovala v edinstveno gastronomsko doživetje, ki ga bo moč okusiti dvakrat letno. V letu 2023 sta za ta namen rezervirana dva termina: 21. 4. 2023 in 30. 9. 2023.

Preverite ponudbo. Pridite, doživite, okusite in uživajte!