Vabljeni v Kamnik na dogodka ob odprtju parka z mamutom

17.
Mar

Konec lanskega leta je začela Občina Kamnik urejati park med glavno avtobusno postajo in Kamniško Bistrico, v katerem ima osrednje mesto mamut. Poleg ureditve prostora za druženje vseh generacij želijo s projektom približati izjemno arheološko dediščino lokalnim prebivalcem in drugim obiskovalcem Kamnika. V parku z mamutom bosta v naslednjih dneh potekala dva dogodka, slovesno odprtje parka in literarni pohod Po mamutovih stopinjah od Kamnika do Nevelj. 

Sobota, 25. 3. 2023, ob 10.30, pri glavni avtobusni postaji Kamnik

Odprtje trga in odkritje skulpture mamuta v naravni velikosti

Sobota, 1. aprila 2023 ob 9.00, pri glavni avtobusni postaji Kamnik

Pohod Po mamutovih stopinjah od Kamnika do Nevelj

Čas trajanja pohoda: 2 do 2,5 ure, začetek pri glavni avtobusni postaji Kamnik v parku z novo mamutovo skulpturo, zaključek na Vodiškarjevi domačiji v Nevljah.

Zahtevnost: pot je lahka, primerna za otroke, družine, stare starše in vse druge

Opis poti: Literarna transverzala nas bo vodila od nove mamutove skulpture v naravni velikosti v parku ob glavni avtobusni postaji v Kamniku do neveljskega mostu, kjer je bilo leta 1938 odkrito mamutovo okostje, ki velja za eno najbolje ohranjenih mamutovih okostij v našem delu Evrope. Sprehodili se bomo do cerkve sv. Jurija v središču vasi in izlet zaključili z vodenim ogledom Vodiškarjeve etnološke hiše. Z nami bodo prav posebni sogovorniki. Anton Tone Smolnikar nam bo povedal, kako je nastajala nova mamutova skulptura, Danijel Bezek pa bo govoril o dnevu, ko je bilo odkrito okostje in o skrivnostih, za katere ve le malo ljudi. Vmes nam bo Breda Podbrežnik Vukmir povedala zgodbe iz ljudske zakladnice, ki govorijo o Nevljah in okolici. Spoznali bomo novo knjigo – strip Urmal, mamutov prijatelj, ki sta ga ustvarila Jože Urbanija in Miha Hančič.

Dogodke organizirajo Občina Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in LAS Srce Slovenije.

Projekt Skulptura mamuta z urejenim območjem sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega skla

da za regionalni razvoj.