V Kamniku bo dobil svoje mesto kmalu tudi mamut

13.
Feb

Konec lanskega leta je začela Občina Kamnik urejati park med glavno avtobusno postajo in Kamniško Bistrico, v katerem bo imel po novem osrednje mesto mamut. Gre za skulpturo v naravni velikosti, ki jo je leta 2008 izdelal kamniški kipar Miha Kač in meri dobre štiri metre v višino in šest metrov v dolžino. Izdelava bronastega odlitka, ki bo tehtal dve toni in pol, je bila zaupana livarni umetnin Romana Kamška na Gori pri Komendi.

Skulptura mamuta temelji na okostju, ki so ga leta 1938 našli v bližnjih Nevljah in velja za eno najbolje ohranjenih mamutovih okostij v našem delu Evrope. Kamniški umetnik Miha Kač je okostje, ki ga hrani Prirodoslovni muzej v Ljubljani, preučil in pripravil kalup v naravni velikosti. Gre torej za izjemno arheološko dediščino, ki jo bo Občina Kamnik poskušala približati prebivalcem in drugim obiskovalcem, tudi turistom, ki prihajajo v Kamnik z avtobusom. Z ureditvijo parka ob avtobusni postaji in njegove bližnje okolice, ki bo vključevala tudi odtise mamutovih stopal in raznoliko urbano opremo, bodo povezali različne elemente urbanega okolja. Prostor bo omogočal počitek in izvedbo manjših prireditev, prilagojen bo tudi gibalno oviranim in slabovidnim osebam.

Odprtje parka bo potekalo v soboto, 25. marca 2023, ob 10.30, teden dni kasneje, 1. aprila 2023, ob 11.00 pa še literarna transverzala Po mamutovih stopinjah od Kamnika do Nevelj, namenjena predvsem otrokom in starejšim Kamničanom in drugim obiskovalcem.

Del sredstev za ureditev parka je Občina Kamnik pridobila preko razpisa LAS Srce Slovenije in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. LAS Srce Slovenije sodeluje tudi kot partner v projektu in bo poskrbel za popularizacijo novega parka med lokalnimi prebivalci, predvsem z organizacijo omenjenih dogodkov in objav v medijih.

Mamut bo osrednji element medgeneracijskega parka v Kamniku ob Kamniški Bistrici (vir fotografije: Geoplan).