Delimo dobre prakse: Estonsko start-up podjetje Woola razvilo izdelke za zamenjavo plastične embalaže z mehurčki

30.
Nov

Letošnji nagrajenec Rural Inspiration Awards (RIA) 2022 iz tematske kategorije zelena prihodnost je projekt Woola, ki je uspel zamenjati plastično folijo z mehurčki z embalažo iz odpadne volne. Spletne trgovine uporabljajo za dostavo velike količine plastične embalaže. Ena od embalažnih rešitev, ki se je poslužuje večina spletnih prodajaln, je plastična folija z mehurčki, ki je narejena iz polietilena, ki se razgrajuje več kot 500 let. Znano je, da plastika postaja vse večji svetovni problem, saj je skupna teža plastike na Zemlji že štirikrat večja biomasi vseh živih živali. Odstotek reciklirane plastike pa je grozljivo nizek, reciklira se namreč le slabih 10 % plastike.

Podeželsko podjetje v Estoniji je s pomočjo sredstev LEADER razvilo sistem in izdelke za zamenjavo plastične embalaže z mehurčki z embalažnimi materiali iz odpadne volne. Lastniki spletne trgovine so se zavedali, da v svojem poslu porabijo ogromne količine plastične folije z mehurčki in posledično proizvedejo ogromno odpadka, ki škoduje planetu. S tem zavedanjem so se lotili iskanja alternative plastični foliji z mehurčki. Razvijalci projekta (Anna-Liisa Palatu, Jevgeni Śirai, Katrin Kabun) so med iskanjem alternativ embalažnih rešitev ugotovili, da primanjkuje trajnostnih in razširljivih možnosti zaščitne embalaže za e-poslovanje. Rešitev so našli v volni.

Med raziskovanjem so naleteli na zanimivo dejstvo, da imajo pri njih v Estoniji ogromne količine ovčje volne, ki jo kmetje vsako leto zavržejo ali zažgejo, saj ovce gojijo iz drugih razlogov. Glede na to, da je živali potrebno vsako leto postriči, so razvijalci našli material, ki je poceni in zelo uporaben. Volna je namreč naravno visokotehnološko vlakno. Njena elastičnost, vodoodbojnost in temperaturna odpornost kažejo na to, da je volna popoln material za pakiranje predmetov, ki potrebujejo dodatno oblazinjenje. Embalaža iz volne je trpežna, zaradi česar se lahko tudi večkrat uporabi. Tako so nastavili tudi sistem vračil za končnega uporabnika s končnim ciljem prodaje “zaprtega kroga”, tako da nič ne gre v nič.

Kot svoje podjetje, ločeno od spletne trgovine, so ustanovili start-up podjetje Woola za nakup in preoblikovanje odpadne volne v alternativne embalažne materiale za zamenjavo plastične folije z mehurčki. Podjetje Woola ima v svoji mreži 6-7 ovčjih farm, s katerimi sodeluje in zbira odpadno volno za ponovno uporabo. Pred projektom je 90 % volne šlo v smeti, bodisi nezakonito zakopane ali sežgane zaradi pomanjkanja sistema ali infrastrukture za njeno ponovno uporabo. Podjetje Woola je pomagalo ustvariti digitalno platformo za borzo volne v Estoniji, ki omogoča komunikacijo s potencialnimi strankami in kmeti. Woola je dosegla visoko stopnjo prodaje estonskega trga podjetjem in končnim potrošnikom, ki se zavedajo potrebe po zmanjšanju porabe plastike za enkratno uporabo. Na koncu leta 2020 je Woola začela s prodajo tudi na tujih trgih. Woola izdelke lahko kupite v spletni trgovini podjetja ali za večja naročila preko prodajnih agentov.

V času trajanja projekta se je izkazalo, da je problem z odpadno volno razširjen še bolj, kot je sprva kazalo. Na podjetje Woola so se začeli obračati kmetje iz številnih drugih držav v Evropi in celo po svetu. Kmetje so podjetju ponudili v odkup odpadno volno.

Estonska trgovina oz. pakirni center Woola je ustanovila svojo tovarno na območju Paldiski, ki velja za degradirano območje, kjer je veliko pomanjkanje delovnih mest, vsa obstoječa delovna mesta pa zahtevajo posebne veščine pri delu s težkimi stroji. Z vzpostavitvijo pakirnega centra so zagotovili delo in nove priložnosti za ljudi, ki živijo na tem območju. Podjetje zagotavlja varno delovno mesto z delom, primernim za vsakogar, in višjo plačo od drugih delovnih mest v okolici. Trenutno je  v prostorih Woole  zaposlenih 10 ljudi.

Rezultati projekta:

  • zamenjava plastične folije z mehurčki z embalažnimi materiali izdelanimi iz trajnostnega odpadnega proizvoda – volne, ki bi jo kmetje v primeru neuporabe zakopali ali sežgali;
  • za lažjo izmenjavo volne je bila ustvarjena digitalna platforma Estonija ter interakcija med kmeti;
  • embalažni materiali na osnovi volne se lahko ponovno uporabijo, zato je podjetje vzpostavilo tudi sistem vračil;
  • delovna mesta za mlade so bila ustvarjena na območju s pomanjkanjem zaposlitvene možnosti;
  • izdelki (kuverte, ovoji za steklenice in mehurčkasta volna) so prijaznejši okolju, lepšega videza, prilagodljivi in razširljivi glede na potrebe strank.

Neposredno financirane dejavnosti iz programa LEADER:

  • nakup toplotne stiskalnice in ostalih potrebščin za proizvodnjo;
  • nabava delovnih površin (skladiščno pohištvo);
  • nakup hidravlične freze;
  • nakup pisarniške opreme.

VIR: ENRD

https://www.woola.io/