Aromaterapija za naravno zaščito pred mikrobi in zimskimi obolenji

28.
Okt

Zeliščna kmetija Hanuman, Društvo Lojtra in Dom Tisje, ki so partnerji projekta Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja, so do jeseni izvedli večino projektnih aktivnosti. Skupaj so na skupnostnem vrtu vzpostavili bogato zeliščno gredico in osvojili znanje, kako zasajena zelišča uporabljati v vsakdanjem življenju. Uredili so tudi zeliščni gredici v domu Tisje in rastlinjak na Zeliščni kmetiji Hanuman. Sledil so različne delavnice in izobraževanja na temo zeliščarstva, odlično obiskan je bil tudi vikend oddih aromaterapije.

Že spomladi so člani društva Lojtra pod mentorstvom Monike Mulej iz Zeliščne kmetije Hanuman na skupnostnem vrtu vzpostavili bogato zeliščno gredico in osvojili znanje, kako zasajena zelišča uporabljati v vsakdanjem življenju. Urejedili so tudi zeliščno gredico v domu Tisje in rastlinjak na Zeliščni kmetiji Hanuman.

V poletnem času je Monika Mulej iz Zeliščne kmetije Hanuman v domu Tisje izvedla serijo uporabnih delavnic z zeliščarskimi tematikami. Različna izobraževanja in delavnice od pomladi izvajajo tudi v Društvu Lojtra.Med 23. in 25. septembrom je društvo Lojtra uspešno izvedlo vikend oddih aromaterapije, ki je potekal v Ponovičah pri Litiji pod vodstvom Tine Trdin, Polone Piltaver in Andreje Šmrgut Okrajšek. Dogodek se je začel s sproščenim spoznavanjem in uvodom v svet aromaterapije. Udeleženke so izvedele nekaj o zgodovini in začetkih aromaterapije ter se s pomočjo nebulizatorja, ki je zaokrožil vonj po sivki, sprostile ter predale prijetni meditaciji pred spanjem. V soboto dopoldan je bilo izobraževanje usmerjeno v raziskovanje eteričnih olj in njihovo varno uporabo na vseh ravneh delovanja (fizična, čustvena, duhovna, mentalna). Udeleženke so izvedele ključne razlike, ki ločijo sivko od lavandina. Izvedele so, katera eterična olja telo poživijo in katera pomirjajo. Poleg varne uporabe eteričnih olj, o načinih aplikacije le teh ter o načinih delovanja eteričnih olj na različnih ravneh so se udeleženke seznanile z nekaj osnovnimi eteričnimi olji, ki so bili predstavljeni kot podporniki določenega letnega časa oz. meseca. Kot kralj meseca septembra je bil izbran rožmarin, ki se lahko pohvali kot dobro razkužilo, učinkovit pa je tudi pri mehčanju sluzi. Koristen je za vse, ki se zjutraj težko spravijo iz postelje, saj je učinkovit tudi kot poživilo. Popoldan je bil namenjen destilaciji. Jana Bergant, direktorica podjetja Bonistra, je pokazala celoten postopek destiliranja na primeru lovorja. Iz 2 kg lovorjevih listov se je pridobilo 15 ml eteričnega olja lovorja in 2 litra hidrolata. V tem času so udeleženke podrobneje spoznale različne hidrolate in eterična olja podjetja Bonistra ter njihovo širšo uporabo. Simona Koprivnikar je kot zanimivost prikazala tudi hobi način destiliranja v steklenih posodah, ki naj bi veljale za najboljši material za destilacijo. Sobota se je zaključila z obredom v tipiju z glasbeno spremljavo Žige Hun Cabana, kjer se je skupina povezala z esenco rastline pelin in s petjem zdravilnih pesmi odprla svoje srce. Nedelja je zaokrožila vsa znanja, ki so bila tekom vikenda aromaterapije pridobljena. Vsaka od udeleženk je ustvarila lastno mešanico eteričnih olj za uporabo doma.

V oktobru sta potekali še delavnica z Moniko iz kmetije Hanuman na temo podpornih zelišč in pripravkov za jesenski čas in obisk kmetije Hanuman. Monika in Tomaž sta mladim udeležencem predstavila obnovljene zeliščne vrtove, poklic zeliščarja in številna zelišča, ki jih vzgajata na svoji zemlji in njihove dobrodejne lastnosti.

Projekt Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.