LESARIUS navdušil obiskovalce F3ŽO

29.
Sep

Srce Slovenije se je skupaj z LESARIUS-om, 7-čutnim muzejem starih lesarskih poklicev od 27. do 29. septembra 2022 predstavljalo na 21. Festivalu za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) v Cankarjevem domu v Ljubljani. Nad predstavljenimi vsebinami so bili številni obiskovalci, ki so se lahko v sejemskem času preizkusili v delu s starimi mizarskimi orodji na pravem mizarskem ponku, navdušeni.

LESARIUS, 7-čutni muzej lesarstva in starih lesarskih mojstrov, ki so les obdelovali še z ročnimi orodji, predstavlja bogato dediščino mizarjev, tesarjev, kolarjev, sodarjev, strugarjev, pletarjev in rezbarjev iz Srca Slovenije. Gre za družinsko podjetniško zgodbo, ki je nastala v Centru za zunanjo ureditev na Veliki Preski pri Litiji in je bila podprta s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko LAS Srce Slovenije.

Predstavitev je potekala v okviru Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, v katerem sodeluje tudi Srce Slovenije s svojo mrežo rokodelcev. Predstavljali so se skupaj z Direktoratom za lesarstvo, ki deluje pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki pripravlja zakonodajne spremembe za celostno ureditev rokodelstva v Sloveniji. Poleg Srca Slovenije so na sejmu sodelovali še drugi rokodelski centri iz Slovenije, številna društva, ki povezujejo upokojence, inštitucije za oskrbo starejših in še mnogi drugi akterji, ki v Sloveniji povezujejo starejše in delujejo na medgeneracijskem področju.