V Litiji aromaterapijo uporabljajo za naravno zaščito pred mikrobi in zimskimi obolenji

27.
Sep

Zeliščna kmetija Hanuman, Društvo Lojtra in Dom Tisje, ki so partnerji projekta Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja, z zanosom izvajajo svoje aktivnosti že vse od pomladi.

V aprilu so člani društva Lojtra pod budnim mentorstvom Monike Mulej iz Zeliščne kmetije Hanuman na skupnostnem vrtu vzpostavili bogato zeliščno gredico in osvojili znanje, kako zasajena zelišča uporabljati v vsakdanjem življenju. Urejena sta bila tudi zeliščna gredica v domu Tisje in rastlinjak na Zeliščni kmetiji Hanuman.

V poletnem času je Monika Mulej iz Zeliščne kmetije Hanuman v domu Tisje izvedla serijo uporabnih zeliščnih delavnic. Različna izobraževanja in delavnice pa od pomladi izvajajo tudi v Društvu Lojtra.

Med 23. in 25 septembrom je društvo Lojtra uspešno izvedlo tudi vikend oddih aromaterapije, ki je potekal na idilični lokaciji v Ponovičah pri Litiji pod vodstvom Tine Trdin, Polone Piltaver in Andreje Šmrgut Okrajšek. Dogodek se je začel s sproščenim spoznavanjem in uvodom v svet aromaterapije. Udeleženke so izvedele nekaj o zgodovini in začetkih aromaterapije ter se s pomočjo nebulizatorja, ki je zaokrožil vonj po sivki, sprostile ter predale prijetni meditaciji pred spanjem. V soboto dopoldan je bilo izobraževanje usmerjeno v raziskovanje eteričnih olj in njihovo varno uporabo na vseh ravneh delovanja (fizična, čustvena, duhovna, mentalna). Udeleženke so izvedele ključne razlike, ki ločijo sivko od lavandina. Izvedele so, katera eterična olja telo poživijo in katera pomirjajo. Poleg varne uporabe eteričnih olj, o načinih aplikacije le teh ter o načinih delovanja eteričnih olj na različnih ravneh so se udeleženke seznanile z nekaj osnovnimi eteričnimi olji, ki so bili predstavljeni kot podporniki določenega letnega časa oz. meseca. Kot kralj meseca septembra je bil izbran rožmarin, ki se lahko pohvali kot dobro razkužilo, učinkovit pa je tudi pri mehčanju sluzi. Koristen je za vse, ki se zjutraj težko spravijo iz postelje, saj je učinkovit tudi kot poživilo.

Popoldan je bil namenjen destilaciji. Jana Bergant, direktorica podjetja Bonistra, je pokazala celoten postopek destiliranja na primeru lovorja. Iz 2 kg lovorjevih listov se je pridobilo 15 ml eteričnega olja lovorja in 2 litra hidrolata. V tem času so udeleženke podrobneje spoznale različne hidrolate in eterična olja podjetja Bonistra ter njihovo širšo uporabo. Simona Koprivnikar je kot zanimivost prikazala tudi hobi način destiliranja v steklenih posodah, ki naj bi veljale za najboljši material za destilacijo.

Sobota se je zaključila z obredom v tipiju, z glasbeno spremljavo Žige Hun Cabana, kjer se je skupina povezala z esenco rastline pelin in s petjem zdravilnih pesmi odprla svoje srce.

Nedelja je zaokrožila vsa znanja, ki so bila tekom vikenda aromaterapije pridobljena. Vsaka od udeleženk je ustvarila lastno mešanico eteričnih olj za uporabo doma.

 

Aktivnosti projekta Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja gredo h koncu, zato vas vabimo, da se udeležite še na katero od zadnjih aktivnosti tega projekta:

Ponedeljek 3. 10. 2022 ob 17:00

Delavnica podporna zelišča in pripravki za jesenski čas z Moniko iz kmetije Hanuman.

Četrtek 6. 10. 2022 ob 16:30  

Obisk kmetije Hanuman za vse mlade in mlade po duši. Monika in Tomaž bosta predstavila obnovljene zeliščne vrtove in poklic zeliščarja. Predstavila bosta številna zelišča, ki jih vzgajata na svoji zemlji in njihove dobrodejne lastnosti.

Za več informacij in prijavo na dogodka se obrnite na Tino Trdin. Pišite ji na tina@drustvolojtra.si

 

Vikend oddih aromaterapije je sofinanciran in poteka v okviru projekta Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.