Delimo dobre prakse: Projekt Lesni feniks za ponovno uporabo lesnih ostankov

19.
Sep

Tokrat predstavljamo slovenski projekt Lesni feniks, ki se poteguje za evropsko nagrado Rural Inspiration Awards. Podprt je bil iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko lokalne akcijske skupine LAS Loškega pogorja. Namenjen je ozaveščanju o ponovni uporabi lesnih ostankov in odsluženega lesa pa tudi konkretnim rešitvam na tem področju. Partnerji projekta so socialno podjetje Lokatur, proizvajalec tehnološko naprednih oken in druge lesene opreme iz Žirov M SORA, Občina Žiri, Razvojna agencija Sora in Šolski center Škofja Loka.

Izhodišče projekta je bil odslužen les, ki predstavlja grožnjo okolju, saj je lahko kontaminiran zaradi uporabe premazov ali impregnacijskih sredstev, ki obremenjujejo okolje. Po drugi strani v industrijskih obratih nastajajo precejšnje količine lesnih ostankov, ki so ne samo okoljsko neoporečni, ampak je v njih les visoke kakovosti. Leseni ostanki in odslužen les predstavljajo surovino, ki v veliki večini primerov konča na odlagališčih ali v domačih in industrijskih pečeh.

Urbana oprema, nastala s ponovno uporabo lesa

Da bi preprečili nastajanje in zmanjšali količino lesnih odpadkov, so se partnerji projekta ukvarjali s ponovno uporabo zavrženega lesa oz. s predelavo lesnih ostankov za izdelavo urbane opreme, ki dopolnjuje pešpoti, razgledne točke in omogoča boljši dostop turističnih točk. Skupaj z obsežno kampanjo ozaveščanja o tem, kako zmanjšati količino odpadkov poleg preprosto uporabljenega lesa, je projekt vključeval sodelovanje med podjetji in izobraževalnimi ustanovami, saj so prototipe za komunalno opremo razvili študenti lesarstva na natečaju. Oprema (klopi, ležalniki ter garderoba, skakalnica in stranišče za naravno kopališče) je bila nato proizvedena s ponovno uporabo lesa, ki bi sicer končal na odlagališčih ali bi ga sežgali, kar bi povzročilo vplive na okolje. Pri projektu je prišlo do sodelovanja med gospodarstvom, izobraževalnimi ustanovami in lokalno skupnostjo, kar pomeni veliko dodano vrednost projekta.

Kompostno stranišče za obiskovalce naravnega kopališča

Projekt se je umestil med 24 finalistov na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards (RIA), ki ga organizira Evropska mreža za razvoj podeželja se je projektu Lesni feniks uspelo prebiti med 24 evropskih finalistov. Zanj lahko glasujete na spletnemu glasovanju za najboljši projekt po izboru javnosti. Glasovanje se izteče 4. oktobra 2022 ob 12. uri.

Partnerji projekta ob otvoritvi nove opreme na naravnem kopališču Pustotnik