LAS Srce Slovenije s promocijskimi dogodki in predstavitvami v sklepni fazi projekta sodelovanja Kolesarska veriga na podeželju

13.
Sep

Projekt Kolesarska veriga na podeželju povezuje 11 lokalnih akcijskih skupin in 23 občin. Investicijski del projekta se je v večjem delu že zaključil, v jesenskem času pa se bodo odvili še vsi promocijski dogodki in predstavitve.

V Mestnem muzeju Litija je bila v ponedeljek, 5. 9. 2022, izvedena predstavitev koncepta certificiranja kolesarjem prijazen ponudnik, kjer je promotor trajnostne mobilnosti Andrej Zalokar predstavil različne obstoječe koncepte certificiranja »Kolesarjem prijazni ponudnik« iz Evrope in Slovenije. Predstavil je pogoje in način prijave v sistem certificiranja »Kolesarjem prijazni ponudnik« ter ponudnike povabil k brezplačni vključitvi.

Predstavitev koncepta certificiranja kolesarjem prijazen ponudnik v Mestnem muzeju Litija

Mojca Hauptman iz TIC Litija je v nadaljevanju turistične ponudnike seznanila z novim sistemom izposoje koles »PoKOLO«, ki združuje občine Dol pri Ljubljani, Litijo in Šmartno pri Litiji. Po predstavitvi je sledil ogled na terenu, kjer so obiskovalci kolesa tudi preizkusili.

Predstavitev sistema Po kolo

V torek, 6. 9. 2022 so LAS Srce Slovenije skupaj z LAS loškega pogorja in LAS Gorenjska košarica v Škofji Loki organizirale dogodek, na katerem so predstavile dobre prakse sistemov izposoje koles, prednosti in posebnosti e-koles, z njimi povezave zaposlitvene priložnosti ter sodobno opremo in pripomočke na električni pogon za gibalno ovirane osebe.

Predstavitev Mateja Žagarja iz podjetja Soča Oprema

Dogodek se je odvijal na dveh lokacijah. V Sokolskem domu je Andrej Zalokar iz Studia Oreh predstavil sisteme izposoje koles v lokalnem, regionalnem in državnem okolju s poudarkom na sistemu Gorenjska.bike. Govorili so tudi o izzivih, s katerimi se soočajo občine pri povezovanju v medobčinske oz. regionalne sisteme, saj je eden od rezultatov projekta prav integracija vseh sistemov na enotno platformo za enotno uporabniško izkušnjo.

O prednostih in slabostih e-koles, pripravi koles na vožnjo in pomenu rednega servisiranja je spregovoril Matjaž Bogataj, vodja servisne službe pri podjetju Proloco Trade d.o.o. O svoji podjetniški poti, ki jo je od ideje do realizacije zapeljal tudi s pomočjo znanja, pridobljenega v okviru projekta PONI Gorenjska, ki ga izvaja podjetniški inkubator Kovačnica, je spregovoril Luka Omahen, lastnik kolesarskega servisa »A si kolesar? Si!«. V katero smer se razvijajo oprema in pripomočki na električni pogon, ki olajšajo mobilnost gibalno oviranim osebam, kakšne so možnosti za kratkoročni ali dolgoročni najem ali nakup tovrstne opreme, je predstavil Matej Žagar iz podjetja Soča Oprema.

Predstavitev sistema izposoje koles

V nadaljevanju je na Kapucinskem trgu ob postaji za izposojo koles potekala še praktična predstavitev sistema izposoje koles. Na kolesarskem poligonu so obiskovalci lahko testirali in spoznali razlike v vodenju navadnih in električnih koles iz sistema eKOLOka, električnega gorskega kolesa in električnega cargo kolesa. Preskusili so se tudi v vožnji z električnimi vozički in skuterji ter si ogledali demonstracijo prevoza osebe skupaj z invalidskim vozičkom po stopnišču s pomočjo stopniščnega vzpenjalnika.

Prizkus električnega cargo kolesa

Preizkus električnega invalidskega skuterja