Zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja

20.
Jun

20. junij 2022 – Aktivnosti projekta Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja se odvijajo po planu. Projektni partnerji Dom Tisje,  Zeliščna kmetija Hanuman in Društvo Lojtra odlično sodelujejo in v tem poletnem času delajo s polno paro.

V mesecu juniju je bilo na delavnicah v Domu Tisje v Šmartnem pri Litiji in Litiji zeliščno, dišeče in zdravilno. Številne delavnice z gospo Moniko Mulej iz Zeliščne kmetije Hanuman so nagovorile prav vsa čutila.Udeleženci so spoznavali zdravilne rastline, jih tipali, vonjali, gledali in okušali. Spoznavali so tudi njihove zdravilne učinke. Izvedeli so katere napitke, čaje, mazila in eterična olja uporabiti za blaženje tegob, s katerimi se ljudje v zadnjem obdobju svojega življenja vsakodnevno srečujejo.

Monika je ob vsakem obisku postregla tudi s kančkom presenečenja. Udeleženci so se sladkali z domačim metinim pecivom, različnimi zeliščnimi čaji, poskusili so tudi koprivni pesto ter ob zaključku druženja dobili sprej za sprostitev in boljši spanec.

Poučne delavnice so bile dobro obiskane, saj so udeleženci na delavnicah aktivno sodelovali, se dobro počutili in veliko naučili. Novo pridobljena zeliščna gredica, ki je nastala s pomočjo projekata, pa bo v domu poskrbela, da bodo uporabniki osvojeno znanje lahko uporabili tudi v praksi.

 

Zdravilne rastline so med starejšimi ljudmi še posebno zaželene, saj sprostijo telo, umirijo um in celo blažijo bolečine. Zaposlene v  Domu Tisje se zavedajo prednosti aromaterapije, zato bodo svoje znanje, po pridobitvi NPK aromaterapevt preko delavnic prenesle tudi na ostale zaposlene.

 

V Društvu Lojtra pa se te dni že pripravljajo na vikend aromaterapije, ki bo izveden v mesecu avgustu. Na vikend oddih bodo vabljeni vsi, ki jih zanimajo zdravilne rastline in aromaterapija. Izvedeli bodo nekaj o varni uporabi eteričnih olj, katera olja se uporablja za kakšen namen in ugotovili katere vonjave so posameznemu udeležencu všeč.

V poletnem času bo Zeliščna kmetija Hanuman odprla svoja vrata skupini mladih, jim razkazala svoje posestvo in predstavila način dela.

 

Projekt Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja se je bil podprt s strani LAS Srce Slovenije in je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020.