Prijetno druženje ob vodi v Tunjicah

10.
Jun

Kamniško-Savinjske Alpe so eden največjih biserov neokrnjene narave v Sloveniji. Občudujemo lahko njihovo zunanjo lepoto, visoke vrhove, prepadne stene, gozdove, slapove in reke. V notranjosti gora pa je podzemni svet s številnimi jamami, brezni in vodo, ki prihaja na površje v številnih izvirih, ki prestavljajo vir pitne vode za mesto Kamnik in druge vasi ob vznožju gora. Voda je naravna vrednota, ki se je pogosto niti ne zavedamo. O vodi, njeni povezavi s preteklostjo, z mitologijo in ljudskim izročilom ter o njenem pomenu za sodobni čas smo spregovorili s Simonom Prosenom, Branko Urbanija in vodnim someljejem Boštjanom Jelovčanom na dogodku Voda skozi čas, ki je potekal v sredo, 8. junija 2022 v Naravnem zdravilnem gaju Tunjice.  

Dogodek smo organizirali v LAS Srce Slovenije skupaj z Občino Kamnik in Društvom Tun’ški Glas v okviru projekta sodelovanja LAS Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah. Projekt povezuje štiri lokalne akcijske skupine in preko njih občine, ki delujejo na območju Kamniško-Savinjskih Alp: LAS Gorenjska košarica z občinami Jezersko, Preddvor in Cerklje, LAS Srce Slovenije z občino Kamnik, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline z občinami Luče, Ljubno in Solčava in zamejski LAG Süd Kärenten (LAS Južna Koroška) z Železno Kaplo. Nastal je bo zavedanju, da je potrebno naravne izvire pitne vode varovati in jih ohraniti za prihodnje rodove.

Pomemben del projekta je namenjen ozaveščanju lokalnih prebivalcev na območju Kamniško-Savinjskih Alp, saj so najpomembnejši čuvaji narave in vodnih izvirov prav domačini. Z različnimi dogodki na temo vode nagovarjamo lokalne prebivalce ter z njimi razpravljamo o naravni pitni vodi, o njenih prednostih, kvalitetah in vsem, kar jih ogroža.

Projekt sofinancirata Evropski kmetijski sklad in Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020.

Mija Bokal, LAS Srce Slovenije