Vodni izviri niso samoumevni

11.
Apr

11. april 2022 – Slovenija je ena izmed bolj vodnatih dežel v Evropi. Najčistejšo pitno vodo najdemo v neposeljenih hribovskih in gozdnatih predelih, ponekje pa še tudi neposredno ob vaseh. Mnogim turistom, ki jih pot zanese v našo zeleno deželo, se zdi neverjetno, da lahko pijejo vodo iz pipe ter celo neposredno iz izvirov, saj je to v svetu že prava redkost. Z zavedanjem, da je potrebno naravne izvire pitne vode varovati in jih ohraniti za prihodnje rodove, je nastal projekt, v katerem sodeluje kot partner tudi lokalna akcijska skupina LAS Srce Slovenije.

Lani poleti smo na območju občin Dol pri Ljubljani, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji ob pomoči domačinov popisali naravne vodne vire in jih zbrali v skupni dokument. Zanimali so nas zlasti tisti naravni viri pitne vode, ki so urejeni, dostopni in v uporabi, tako med domačini, kot tudi pohodniki. Med navedenimi izviri smo za vsako občino izbrali po tri vodne vire, ki jih bomo letos med poletjem analizirali z vidika primernosti za pitje. V kolikor poznate še kakšen naraven izvir pitne vode, ki smo ga za iz popisa izpustili, nam to sporočite na mija.bokal@razvoj.si ali 01 89 62 713.

Dragi bralci, na vseh nas je, da skrbimo za naravo in naše vodne izvire. Ni samoumevno, da so čisti in še manj, da bodo takšni ostali. Že zdaj vas vabimo, da se poleti udeležite festivalov pitne vode, na katerih boste lahko okušali in primerjali različne vzorce vode, ter razpravljali s strokovnjaki o naravni pitni vodi, njenih prednostih, kvalitetah in vsem, kar jih ogroža. Prvikrat se dobimo na Bregu pri Litiji na Dnevu jagod in špargljev 29. maja 2022.

Projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah preko LAS Srce Slovenije sofinancirata Evropski kmetijski sklad in Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020.

Jernejev studenec, Gradiško jezero

Jernejev studenc, Gradiško jezero