Aromaterapija postaja vedno bolj prepoznavna oblika alternativne medicine

14.
Mar

14. marec 2022 – Pomlad se počasi prebuja, cveti in diši, v prijetnih aromah pa se že od jeseni »kopajo« tudi partnerji projekta Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja. Vse od oktobra se je 5 uslužbenk Doma Tisje, 3 članice društva Lojtra in zeliščarka iz ekološke zeliščne kmetije Hanuman izobraževalo za poklicni naziv aromaterapevt.

Z obsežnim izobraževanjem so tečajnice zaključile v začetku meseca marca, v kratkem pa bodo svoje znanje pokazale na izpitu. Tekom leta bodo bodoče aromaterapevtke priučena znanja prenašale med lokalno prebivalstvo in širše skozi različne aktivnosti povezane z aromaterapijo in zelišči.

Izobraževanje je vodila ga. Nina Medved iz podjetja Magnolija.

V okviru projekta bosta v kratkem urejena zeliščna vrtova na skupnostnem vrtu Lojtra in pri domu starejših občanov Tisje, na Zeliščni kmetiji Hanuman pa so za vzgojo sadik pred kratkim izdelali prav poseben rastlinjak, kjer so posadili že preko 1.000 sadik zelišč.

Rastlinjak ekološke zeliščne kmetije Hanuman.

Več o uporabi zdravilnih rastlin bodo v času trajanja projekta izvedeli tudi stanovalci Doma Tisje. V bodoče se jim obeta tudi bolj kvalitetna naravna nega, saj bodo o uporabi eteričnih olj bodoče aromaterapevtke poučile tudi druge zaposlene, ki bodo svoje znanje uporabili pri delu s stanovalci.

Hidrolat rožmarina.

Na zeliščni kmetiji se bodo s pridobljenim znanjem in zelišči razvijali novi izdelki, sprejeli bodo tudi prvo skupino gostov na ogled. V avgustu pa se v organizaciji Društva Lojtra obeta pester, poučen in sproščujoč Vikend aromaterapije.

Udeleženke so se seznanile s potekom hidrolize.

Projekt Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.