Posvet LAS tokrat v Kočevju

10.
Mar

10. marec 2022 – V sredo, 9. marca 2022, je v Kočevju potekal redni zbor članov Društva za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) in posvet lokalnih akcijskih skupin. Člani so pregledali delo preteklega leta in načrte za naprej ter izvolili novo vodstvo. V popoldanskem posvetu so se razpravi o aktualni problematiki CLLD pridružili predstavniki upravljalcev programa LEADER/CLLD. Sledil je še ogled dobrih praks v gostujočem LAS po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe

Člani DRSP so izmed kandidatov izvolili nove predstavnike odborov. V DRSP bo LAS Srce Slovenije tudi vnaprej zastopal Mitja Bratun kot član nadzornega odbora. Zamenjalo se je tudi vodstvo društva. Funkcijo predsednika bo po novem opravljal Roman Medved iz LAS za mesto in vas.

V popoldanskem delu srečanja je potekal posvet LAS. V razpravi o aktualni problematiki CLLD sta se skupini pridružili predstavnici medresorske delovne skupine CLLD Slovenija Alina Cunk Perklič in Bety Breznik, ki sta predstavili usmeritve za oblikovanje lokalnih akcijskih skupin za obdobje 2021–2027.

Sledila je predstavitev delovanja LAS po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, ki deluje na območju občin Dobrepolje, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Osilnica, Ribnica, Sodražica in Velike Lašče. Udeleženci so spoznali Kočevsko, v trgovini Zakladi Kočevske degustirali lokalne dobrote in dan zaključili z ogledom dolgo varovanega kočevskega bunkerja Škrilj. Podzemni vojaški objekt K-35 je bil v času Jugoslavije namenjen podpori delovanja na zaprto območje preseljenega republiškega vodstva v primeru napada Sovjetske zveze. Občina Kočevje je objekt pred nekaj leti muzejsko uredila ter ga zdaj prestavlja kot eno pomembnih točk turističnega obiska destinacije Kočevsko.