Pestro dogajanje v šmarskem trškem jedru

25.
Feb

25. februar 2022 – V središču Šmartnega pri Litiji se ves čas dogaja. Prostor, ki je bil urejen v okviru projekta Prenova in oživitev Staretovega trga, ki sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj preko LAS Srce Slovenije, postaja pravo trško središče. Ob petkih poteka tukaj Šmarska tržnica, kjer imajo možnost prodaje kmetje in obrtniki, prebivalci Šmartnega pa lahko pri njih kupijo lokalne pridelke in izdelke. S temi aktivnostmi želijo v JZ Bogenšperk in na Občini Šmartno pri Litiji prispevati k višji stopnji samooskrbe.
Šmarska tržnica poteka vsak petek med 11. in 15. uro na Staretovem trgu. Najem stojnic je brezplačen. Ponudniki morajo imeti le status, ki dovoljuje tovrstno prodajo. V kolikor bi želeli sodelovati, pišite na turizem@bogensperk.si ali pokličite na 040 856 568. Lokalne izdelke ponujajo sicer tudi v trgovini v TIC-u.

Vse do konca januarja so šmarski trg krasile smrečice, ki so jih po lastnem navdihu okrasila lokalna društva, zavodi in organizacije, ki pomembno gradijo in bogatijo kulturno, družbeno in civilno sfero občine Šmartno pri Litiji. Tematika tokratne okrasitve je bila »optimizma poln pogled v prihodnost«, posamezna društva pa so na smrečicah pustila svoj izvirni pečat, predvsem pa poskrbela, da je praznično vzdušje zaživelo v znamenju povezovanja in solidarnosti. Ob koncu so smrečice prodali na licitaciji, denar pa namenili lokalnim društvom.

Skozi leto potekajo ob praznikih tudi različni sejemski dogodki, ki postajajo med lokalnimi prebivalci vse bolj obiskani in prepoznavni. Dogodke radi obiščejo tudi otroci iz lokalnega vrtca in šole.