V samostanu Mekinje odprli novo stalno razstavo

23.
Dec

23. december 2021 – V samostanu Mekinje so 22. decembra 2021 odprli novo stalno razstavo Življenje za samostanskimi vrati: Klarise in uršulinke v Mekinjah, ki so jo v Javnem zavodu za kulturo Kamnik pripravili v okviru projekta Samostan – mesto srečevanj, ki je podprt preko LAS Srce Slovenije. Pri projektu sodelujeta poleg Javnega zavoda za kulturo Kamnik tudi Občina Kamnik, ki je nosilka investicij, in Sabina Grošelj (Vrt zdravilnih rastlin d. o. o.), ki je pomagala vzpostaviti samostanski zeliščni vrt in sodeluje pri razvoju samostanskih izdelkov. 

Mekinjski samostan je imel skozi 500-letno zgodovino pomembno vlogo v kulturnem, verskem, upravnem in gospodarskem življenju kraja Mekinje in drugih sosednjih krajev na Kamniškem. Obdobju, ko so tu domovale klarise je sledilo obdobje brez redovnih skupnosti in nato še obdobje uršulink, ki so leta 2016 predale samostan v upravljanje Občini Kamnik. Nova razstava v dveh sobah prikazuje obdobji klaris in uršulink. V prvi sobi je ustvarjeno okolje strogega reda klaris, ki ga bodo poskušali sčasoma še dopolniti, medtem ko druga soba ponazarja vzgojno-izobraževalno in apostolsko dejavnost sester uršulink. Muzej skozi sodobne interaktivne pristope pri oblikovanju predstavitve zgodovinskih dejstev obiskovalcu približa oba redova in mu ponudi enkraten vpogled v zanimivo življenje redovnic.

Sočasno z razstavo je nastala tudi blagovna znamka Doroteja, v okviru katere so iz zelišč samostanskega vrta že naredili različne izdelke, ki jih bodo v prihodnje še nadgrajevali. Znamka je dobila ime po Doroteji Sidoniji Gallenberg, ki je bila samostanska opatinja v 17. stoletju, izredno napredna v svojem razmišljanju in znanju o zdravilstvu.

Tako razstava kot blagovna znamka pomenita pomemben korak k razvoju ponudbe samostana, ki postaja vse bolj prepoznana in obiskana turistična točka na Kamniškem.

Razstava bo na ogled po novem letu po predhodni najavi na 031 392 158.

Razstava je nastala v okviru projekta Samostan – mesto srečevanj, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.