S klikom na ogled e-razstave likovnih del na temo alpskih vod

17.
Dec

17. december 2021 – V LAS Srce Slovenije smo pripravili e-razstavo izbranih del, ki so prispela na Vseslovenski likovni natečaj o alpskih vodah. Vabimo vas, da si jo ogledate in spoznate, kako gledajo na vedno bolj aktualno tematiko onesnaženja in varovanja vode naši otroci. Na natečaj je prispelo 228 del iz 14 osnovnih šol in ene srednje šole, komisija pa je izbrala 8 zmagovalnih del. Valentini, Teji, Jakobu, Nini, Kaji, Ani, Neži in Jerci ter njihovim mentorjem iskreno čestitamo!

Otroci bodo prejeli za nagrado knjigo Ivana Mitrevskega Volkulja Bela in čarobni gozd in karto za kopanje v Termah Snovik.

Dela bodo v januarju predvidoma razstavljena tudi v avli občine Kamnik. V kolikor bodo razmere to dopuščale, bomo izvedli dogodek ob odprtju razstave. V kolikor bo to možno, bo razstava kasneje zaokrožila še po drugih občinah, vključenih v partnerstvo projekta Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Kot so napisali člani Ocenjevalne komisije, je bila tema natečaja alpske vode. Številna dela so se posvetila predvsem onesnaženju voda. Onesnaženje pa veliko otrok (in najbrž tudi mentorjev) razume predvsem kot smetenje z odpadki. In rešitev za ta problem vidi predvsem v tem, da te odpadke enostavno odnesemo iz narave. Najbrž na smetišča. Smeti vsekakor so okoljska tema. In zagotovo so pomembna tema, ko govorimo o alpskih vodah. Menimo pa, da je zelo ozkogledo obravnavati okoljske teme kot zgolj pospravljanje smeti. Onesnaženje voda je veliko obsežnejša tema. Toliko bolj smo bili veseli del, ki so se teme lotili z drugih vidikov ter obravnavali gospodinjsko rabo vod, industrijsko onesnaženje, okoljske zločine in podobno. Vsekakor pa nič ni narobe, če odpadke odvržemo v koše za smeti. Še bolje pa bi najbrž bilo, če jih sploh ne bi proizvajali. Tema vode bo z leti postajala še pomembnejša, saj zaradi onesnaževanja in globalnega segrevanja postaja vse bolj dragocena dobrina, ki marsikje ni več samoumevna. A voda ni samo dobrina. S svojim valovanjem, odsevanjem svetlobe in drugimi edinstvenimi lastnostmi že od nekdaj navdušuje umetnike in veseli smo, da je izzvala k ustvarjalnosti tudi naše mlade umetnike.

Za ogled kliknite spodaj.