Delimo dobre prakse: Grčija s pomočjo festivalov ohranja svojo kulturo in prispeva k lokalnemu razvoju

15.
Dec

15. december 2021 – Tsakonija je regija, ki se nahaja na vzhodnem delu Peloponeza v Grčiji. Tamkajšnji ljudje govorijo tsakonski jezik, ki pa z leti postaja vedno bolj ogrožen. Na pobudo Regionalnega razvojnega podjetja Parnonas se je začela uspešna festivalska zgodba, ki so jo realizirali s pomočjo sredstev LEADER. V obliki festivalov tamkajšnji prebivalci promovirajo svoj jezik, kulturo in kulturno dediščino in s tem ustvarjajo pogoje za trajnostni lokalni razvoj.

Festival Melitzazz – Promocija Tsakonske dediščine

V zadnjih desetih letih je bilo z namenom izboljšanja razumevanja in promocije Tsakoske dediščine oblikovanih in podprtih več ukrepov. Začelo se je v okviru lokalnega programa LEADER+ kot “Tsakonski Festival”, katerega cilj je bil promocija lokalne gastronomije in lokalnih tsakonskih izdelkov iz Leonidijskih jajčevcev. Strategija Melitzazz je bila razvita že v prejšnjem obdobju LEADER (2007-2013). S projektnimi aktivnostmi so začeli leta 2010, v novem programskem obdobju (2014 -2020) pa so projekt nadgradili. Uspešna strategija Melitzazz je navdihnila javne in zasebne akterje in jih spodbudila k naložbam, ki se niso osredotočale le na festival, ampak na spodbujanje razvoja celotnega lokalnega območja.

Vsebine na festivalu so bile vedno premišljene. Pred festivalom so organizatorji izvedli študijo, h kateri so za zagotavljanje boljše kvalitete povabili tudi lokalne strokovnjake. Organizatorji so vsako leto za promocijo izbrali drug vidik dediščine ter našli nove zanimive teme, ki so udeležencem na različne načine približale tsakonsko identiteto (npr. ljudske pesmi in plesi, razstava lokalnih izdelkov, mediteranska kuhinja, glasbene priredbe, tsakoska preproga, otroški Melitzazz, jazz, vstop v stare graščine Leonidija …). Na dogodkih so po svojih močeh prispevala in sodelovala tudi lokalna podjetja.

Vsako leto se v Tsakonski regiji v okviru festivalov Melitzazz odvija raznolik program, ki privablja vedno večje število ljudi.

Taskonija je območje z edinstvenimi elementi, ki so jih vključili v strategijo Melitzazz:

 • narava: narodni park Parnonas-Moustos, ki se nahaja v območju Natura 2000, veličastne lepote krajev in plezalni park v Leonidio;
 • tradicija: sedem mest in vasi je uradno označenih kot “tradicionalne vasi”;
 • jezik: območje ima svoj jezik, t. i. tsakonski dialekt, ki prihaja neposredno iz starogrškega oz. dorskega jezika, ljudje še vedno govorijo jezik, a počasi izumira;
 • gastronomija: pomembni so proizvodi iz jajčevcev, oliv, olivno olje in feta sir;
 • arhitektura: edinstveni objekti z dvorci in stolpi, leta 2006 so zaprte stavbe v času festivala Melitzazz odprli za javnost, obiskovalci so lahko vstopali v te mogočne stavbe in se udeleževali različnih glasbenih, umetnostnih in gastronomskih dogodkov;
 • tkanje: območje je dobro znano po znamenitih tsakonskih preprogah;
 • umetnost: znani grški umetniki izvirajo iz tega območja, med njimi tudi pesnik in pisatelj Kostas Ouranis, glasbenik Manolis Chiotis, slikar Nestor Varveris in drugi, leta 2017 so na festivalu Melitzazz promovirali lokalnega slikarja Nestorja Varverisa, in sicer na način, da so njegovo življenje in delo prikazali vzporedno z Vincentom Van Goghom, premierno so predvajali tudi znan film ‘Loving Vincent’, ki je bil posnet v glavnem mestu Leonidio;
 • ples: tsakoski ples je eden najbolj priljubljenih grških tradicionalnih plesov, prepoznan je kot pomembna nesnovna kulturna dediščina Grčije po Unescovi konvenciji za varovanje nesnovne kulturne dediščine (2003).

Glavni junak na festivalu so jajčevci, ki nosijo zaščiteno označbo porekla (ZOP).

Strategija Melitzazz je pomagala poudariti edinstvenost tsakonske tradicije in dediščine ter zagotovila, da se je tradicionalni tsakonski ples vpisal na Unescov nacionalni seznam kulturne dediščine. S pomočjo projekta se je organiziralo tudi mednarodne konference o tsakonskem dialektu in dediščini. Strategija je prispevala tudi k razvoju spletne strani in aplikacije, osredotočene na turizem, ter k izvedbi digitalizacije slavnega tsakonskega arhiva.

Ohranjanje kulturne dediščine je glavni razlog organizacije festivalov.

Projekt je bil zelo odmeven na različnih konferencah in širše, kjer je bil je predstavljen kot primer dobre prakse. Preučevan je bil tudi s strani več podiplomskih študentov. Zasluge za uspeh strateškega načrta gredo partnerjema Razvojnemu podjetju Parnonas in Občini Kynourii. Projekt so podpirali tudi številni lokalni organi, podjetja, neprofitne organizacije in mnogi drugi.

Festival Melitzazz je obiskovalce na inovativen način vabil k raziskovanju destinacije. Udeleženci so seseznanili z območjem, njegovo dediščino in njenimi prebivalci skozi sodobne vizualizacije, dogodke in različne teme. Leta 2018 je bila glavna tema dogodka tsakonski ples, ki je vpisan v nacionalni indeks Nesnovne kulturne dediščina Grčije od leta 2015. Na festivalu je bil organiziran plesni dogodek, kjer je sodelovalo kar 1.301 plesalcev, ki so plesali po vsem mestu Leonidija. Postavili so celo Guinnessov svetovni rekord.

Dogodki, ki so se odvijali v juliju 2018, so vključevali delavnice, govore, glasbene dogodke, umetniške razstave in razstave, ki promovirajo lokalno tradicijo. V letu 2019 je bila glavna tema dogodkov lokalna arhitektura s stolpi, dvorci in njihova znamenita prodnata dvorišča. Dogodek je vključeval delavnice, glasbene ter umetniške dogodke, koncerte, umetniške razstave, projekcije filmov in različne dogodke za predstavitev lokalne arhitekture.

Cilji projekta so bili:

 • promocija tsakonske dediščine in promocija posebnosti regije preko infrastrukture in festivalov;
 • povezovanje lokalne turistične podobe s kmetijsko proizvodnjo območja in kulturno dediščino;
 • izboljšati sodelovanje med proizvajalci, podjetniki in turisti.

Glavni rezultati strategije Melitzazz so:

 • izpostavili vrednost in edinstvenost tsakoske dediščine in jo okrepili s svojo regionalno identiteto;
 • privabili turiste;
 • izboljšali kakovost življenja lokalnega prebivalstva in spodbudili lokalno gospodarstvo k aktivnemu sodelovanju;
 • omogočili izvedbo festivalov, ki se jih je udeležilo tudi po 6.000 ljudi.

Festival Melitzazz je prejel nekaj pomembnih nagrad in priznanj:

 • nagrajen je bil z evropsko oznako EFFE 2015-2016 in 2017-2018, tako da je vključen v mrežo izbranih evropskih festivalov;
 • odlikovan je z oznako “Evropsko leto kulturne dediščine 2018”;
 • bil je nagrajen s srebrnim priznanjem v kategoriji “Best City Awards”;
 • preučen in predstavljen je bil na več dogodkih kot dober primer alternativne promocije območja;
 • bil je predmet petih podiplomskih del in študij.

Kvaliteta in pestrost programa sta pogoj za uspeh.

 

VIR:ENRD