Odličen odziv mladih na likovni natečaj o alpskih vodah

1.
Dec

1. december 2021 – Na Vseslovenski likovni natečaj o alpskih vodah, ki ga je razpisal LAS Srce Slovenije v okviru projekta Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, je prispelo 228 del iz 14 osnovnih šol in ene srednje šole. Razveselil nas je številčen odziv in to, da so otroci temo obdelali na zelo različne načine. Komisija v sestavi Ivan Mitrevski (ilustrator in pisatelj), Mija Bokal (LAS Srce Slovenije) in Barbara Strajnar (Občina Kamnik) se je sestala 26. novembra 2021 v Kamniku, pregledala vse prispele izdelke in izbrala 8 zmagovalnih del.

Dela bodo razstavljena v januarju v avli občine Kamnik. V kolikor bodo razmere to dopuščale, bomo izvedli dogodek ob odprtju razstave, sicer pa bodo nagrajenci prejeli nagrade po pošti.

Tema natečaja so bile alpske vode. Številna dela so se posvetila predvsem onesnaženju voda. Onesnaženje pa veliko otrok (in najbrž tudi mentorjev) razume predvsem kot smetenje z odpadki. In rešitev za ta problem vidi predvsem v tem, da te odpadke enostavno odnesemo iz narave. Najbrž na smetišča. Smeti vsekakor so okoljska tema. In zagotovo so pomembna tema, ko govorimo o alpskih vodah. Menimo pa, da je zelo ozkogledo obravnavati okoljske teme kot zgolj pospravljanje smeti. Onesnaženje voda je veliko obsežnejša tema. Toliko bolj smo bili veseli del, ki so se teme lotili z drugih vidikov ter obravnavali gospodinjsko rabo vod, industrijsko onesnaženje, okoljske zločine in podobno. Vsekakor pa nič ni narobe, če odpadke odvržemo v koše za smeti. Še bolje pa bi najbrž bilo, če jih sploh ne bi proizvajali. Tema vode bo z leti postajala še pomembnejša, saj zaradi onesnaževanja in globalnega segrevanja postaja vse bolj dragocena dobrina, ki marsikje ni več samoumevna. A voda ni samo dobrina. S svojim valovanjem, odsevanjem svetlobe in drugimi edinstvenimi lastnostmi že od nekdaj navdušuje umetnike in veseli smo, da je izzvala k ustvarjalnosti tudi naše mlade umetnike.

Celotno poročilo ocenjevalne komisije z nagrajenimi deli objavljamo tukaj

Razstava vseh izbranih del pa je objavljena tukaj.

Vsem sodelujočim avtorjem in njihovim mentorjem se zahvaljujemo za sodelovanje.

Natečaj predstavlja eno od vsebin projekta Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, v katerem sodelujejo lokalne akcijske skupine LAS Srce Slovenije, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Gorenjska košarica ter LAS Spodnje Koroške iz Avstrije. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.