Pomembno se je vračati nazaj k naravi

25.
Okt

25. oktober 2021 – Na hribu v bližini Litije, natančneje v Ponovičah, so konec oktobra vodstvom podjetja Nesta d. o. o. dokončali postavitev novega toplarja. Zgrajen je s pomočjo projekta Nazaj k naravi, ki je bil potrjen v javnem pozivu LAS Srce Slovenije. Partnerja Društvo Lojtra in Društvo Sožitje bosta odslej pomladne in poletne aktivnosti v naravi lahko raztegnila tudi v jesen, morda celo v zimo, saj bo zgornji del toplarja izoliran.

Novi toplar je zamenjal starega.

Projektne aktivnosti se do sedaj odvijajo po planu. Ena od predvidenih se je odvila v začetku oktobra. K sreči so bile temperature še dovolj prijazne, da se je izobraževanje iz vsebin gozdne pedagogike lahko v celoti izvajalo zunaj. Specialni pedagogi, delovni inštrukturji, učiteljice in strokovnjaki, ki se ukvarjajo z otroci in osebami s posebnimi potrebami, so dva dni z namenom osvojitve novega znanja iz gozdne pedagogike preživeli v naravi pod vodstvom Natalije Györek iz Inštituta za gozdno pedagogiko ter Urošem Jelenom, prof. športne vzgoje in specialistom kinezioterapije, ki je tesno povezan z gozdom.

Delavnica se je začela z jutranjim krogom.

Na izobraževanju je bilo večkrat poudarjeno, da ima preživljanje prostega in vzgojno-izobraževalnega časa v gozdu tako za otroke, kot za odrasle zelo pozitivne učinke in da je vključevanje gozda v človeško rutino nujno tako z vidika telesne kot duševne rasti.

Domišljija ima v gozdu prosto pot …

Udeleženci so se prepustili vodenju in se za nekaj ur spremenili v gozdne otroke. Ti so se v gozdu gibali, raziskovali, ustvarjali ter razvijali različne čute preko preprostih, vendar kreativnih in inovativnih pristopov. Spoznavali so način doživljanja, igranja in poučevanja v gozdu.

Gozdni otroci so v gozdu naredili gozdne svetilke.

Udeleženci so polni novega znanja in izkušenj delavnico zapustili polni vtisov, navdušenja in elana za naprej. Gozd bodo pogosteje vključevali v svoj program in ga kot enega najbolj pomembnih učnih prostorov raziskovali s svojimi uporabniki, prostovoljkami, mladimi, otroki …

Gozdne živali iz gozdnih materialov.

Projekt Nazaj k naravi sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.