Garklja privabila številne obiskovalce

22.
Okt

22. oktober 2021 – Garklja, ki so jih v sklopu projekta Cvetlična kultura podeželja (Garkelj) spomladi zasadili v Arboretumu Volčji Potok in na gradu Bogenšperk, sta na najlepši način privabila številne obiskovalce. Sprehodi po cvetočih vrtovih so pri sprehajalcih zbudili spomine na domače vrtove, zlasti pri tistih, ki so včasih sami vzdrževali garklje. Sodelujoče v projektu veselijo predvsem zgodbe starejših, ki so svojim otrokom in vnukom razlagali ter pokazali, katere rože so nekoč imeli na svojih vrtovih ob hišah.

Pri vodenih ogledih so opazili veliko zanimanje za ohranjanje tradicionalnega slovenskega vrta. Razveseljujoče je, da so se obiskovalci večkrat vračali in občudovali garklja. Na ta način se potrjujeje kvaliteta dela, ki je bilo opravljeno pri izbiri rastlin za vrtove.

Projekt Garkelj izvajata Arboretum Volčji Potok in Javni zavod Bogenšperk. S projektom, ki povezuje podeželsko zainteresirano javnost in strokovnjake, prek različnih dejavnosti skupaj oživljata znanje in tradicijo okrasnih vrtov ob hišah in z njimi povezane običaje na območju LAS Srce Slovenije. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.