Ogled dobrih praks na Sardiniji

4.
Okt

4. oktober 2021 – Sardinijo, priljubljeno počitniško destinacijo med Slovenci, poznamo predvsem po lepih peščenih plažah in sinjem morju, manj znana in obiskana pa je notranjost otoka, ki ponuja pristne stike z gostoljubnimi domačini. Partnerji projekta sodelovanja LAS Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih proizvodov – Slovenci, Poljaki in Latvijci – smo konec septembra obiskali naše italijanske partnerje iz lokalne akcijske skupine GAL Campidano. Spoznali smo, da nas povezujejo skupni izzivi na področju razvoja podeželja, ohranjanja nesnovne dediščine in vključevanja tradicije v turistično ponudbo naših destinacij.

Na tokratni študijski turi sta se predstavnici LAS Miji Bokal pridružili še Katarina Mihelič in Javnega zavoda Mekinjski samostan (Kamnik) in Mojca Hauptman kot predstavnica Društva za razvoj podeželja LAZ (Šmartno pri Litiji) in vodja TIC v Litiji. Svoje vtise sta strnili takole:

“Sardiniji pravijo, da je čudovita, ob tem pa večina turistov in popotnikov misli le na lepo obalo z enkratnimi plažami in čudovitim morjem. Tudi sama sem pred odhodom o Sardiniji vedela le to, da je glavno mesto Cagliari in da otok ponuja rajske plaže, ki jih zavoljo množičnega turizma in visokih temperatur ni dobro obiskati v vrhuncu turistične sezone. Na povabilo LAS Srce Slovenije pa sem otok spoznala v popolnoma novi luči, za kar bom vedno hvaležna. Notranjost otoka so nam naši gostitelji iz GAL Campidano predstavili na enkraten način. Otok, ki se lahko pohvali z bogato, pisano in na trenutke misteriozno zgodovino, človeka navduši. Neizmerna gostoljubnost, ponos tradicije in izvrstna kulinarika se tu lažerno prepletajo z iskanjem novih poti, kako znanje preteklosti vključiti v sodobne smernice razvoja turizma. In v čem so Sardinijci odlični? V svojem ponosu na tradicionalno znanje rokodelstva in veliki meri samooskrbe v prehrani. Kar vam postrežejo na Sardiniji, je v največji meri njihov lasten proizvod, resnično odličen. Presenetila nas je le pretirana uporaba plastičnih proizvodov za enkratno uporabo.”

“Na povabilo LAS Srce Slovenije sem se udeležila zaključnega  srečanja projektnih partnerjev na Sardiniji v Italiji. Že prvi stik s Sardinijo v mestu Cagliari je bil pozitiven. Živahnost na ozkih ulicah starega mestnega jedra, vonj po sredozemskih začimbah in morju sta me prevzela. Ob sprehodu po mestih smo bili navdušeni nad ohranjeno tradicionalno arhitekturo, uporabo naravnih lokalnih materialov in gostoljubnostjo ter odprtostjo prebivalcev. Z zanimanjem smo prisluhnili uspešnim podjetniškim zgodbam. LAS Campidano se je izkazal kot dober gostitelj. Srečali smo se z župani vseh občin, ki so vključene v LAS. Župani, novinarji in strokovnjaki z različnih področij, ki se ukvarjajo z razvojem turizma na podeželju in ohranitvijo tradicije, so sodelovali tudi na zaključnem dogodku, na katerem smo si javno izmenjali izkušnje. Ugotovitev slovenskih predstavnic, ki smo se udeležile tega srečanja je, da se tudi v drugih državah po Evropi ukvarjajo s podobnimi izzivi. Eden večjih izzivov je, na kakšen način privabiti turiste iz množično obiskanih turističnih krajev v ruralna območja na podeželje, ki lahok ponudijo turistom nepozabna doživetja povezana s tradicijo.”

Številna arheološka najdišča ponujajo zanimive zgodbe iz pestre zgodovine teh zgodaj naseljenih krajev. Sardara je bila poseljena že v 3. tisočletju pred našim štetjem. Iz tega časa so se dobro ohranili številni predmeti, grobovi, celo podzemna vodna svetišča. Zgodbe o tem hranijo v lokalnem arheološkem muzeju Civico Museo Archeologico “Villa Abbas.

Sardara je primer dobre prakse vključevanja tradicije v sodobnost, saj so za mesto že pred leti izdelali dolgoročni načrt revitalizacije, ki ga zdaj z evropskimi sredstvi postopno uresničujejo. Mesto je zelo lepo in z občutkom urejeno.

Sardinijci stavijo na lokalno kulinariko, s katero dopolnjujejo ponudbo večjih mest in znanih turističnih destinacij. V manj znanih podeželskih krajih pa je priložnosti za razvoj na tem področju še veliko.

Primer dobre prakse vključevanja tradicije v sodobno kulinarično ponudbo je podjetje Crocchias di Serrenti, ki izdeluje različne vrste čipsa, ne le iz krompirja, ampak tudi po tradicionalni recepturi izdelave tankega kruha panne, ki je danes zelo priljubljen prigrizek k pivu.

Obiskali smo tudi rokodelski center “La casa de su ladiri” v kraju Serrenti, v katerem se trudijo ohraniti starodavno veščino izdelave opek iz blata oz. ilovice. Gre za material, iz katerega so zgrajene cele vasi na Sardiniji. Z različnimi projekti poskušajo ta tradicionalna znanja približati sodobnemu času in človeku.

Cesar je eno najpomembnejših podjetij na Sardiniji. V njihovem obratu v Serramanni predelajo ves otoški paradižnik v vrhunske mezge, ki jih izvažajo po celem svetu. Na leto predelajo kar 240 tisoč ton paradižnika. Paradižnike odkupujejo s kmetij preko zadruge, v katero so povezani.

V otoški tradiciji ima velik pomen tudi tradicija Katoliške Cerkve, zato smo obiskali tudi nekatere od številnih cerkva. V Serramanni je del cerkve tudi Museo delle Memorie e Tradizione Religiose di Serramanna, v katerem hranijo muzejske zbirke starih lesenih kipov svetnikov in druge nabožne predmete. 

Na gradu Castello Siviller di Villasor so nam predstavili svojo viteško zgodovino, srednjeveško orožje in mučilne naprave, preizkusili pa smo se lahko tudi v lokostrelstvu.

V mestu Nuraminis smo obiskali arheološko najdišče, pravkar odkrito grobnico iz bizantinskih časov, ki prinaša pomembna dognanja v razumevanju zgodovine teh krajev. V mestu Nuraminis je bilo tudi veliko javno skladišče hrane za čas krize.

V Casa Museo Pabillonis so nam pokazali umetnost vezenja z zlatom in prenos tega izjemnega rokodelskega znanja med generacijami. V ponudbi rokodelske delavnice imajo tudi do potankosti dodelana moderna ženska oblačila iz volne in z različnimi vezeninami. Obiskali smo tudi staro muzejsko hišo, v kateri je prikazan tradicionalni način življenja v teh krajih, in v kateri izvajajo tudi delavnice peke tradicionalnih kruhov za otroke in druge obiskovalce.

Na lepo urejeni turistični kmetiji Agriturismo Surbiu smo okusili značilno podeželsko kulinariko z ovčjim mesom, ovčjimi siri, artičokami, olivami, malancani, bučkami in drugimi lokalnimi specialitetami. Na kmetiji, ki je visoko samooskrbna, gojijo poleg ovac tudi osle, konje, perutnino in ponujajo prostor za zabave za zaključne družbe in prenočišča za turiste, ki obiščejo te kraje. 

Za območje Campidana so značilna tudi riževa polja. Ves riž, ki je zaradi izjemnih klimatskih pogojev izjemne kakovosti, izvažajo v severno Italijo. Poleg riža in že omenjenega paradižnika v teh krajih pridelujejo še pšenico, olive, artičoke, šparglje, zelo znani pa so tudi po vrhunskem žefranu.

Gostitelji so za zaključek našega srečanja pripravili okroglo mizo, na katero so povabili različne lokalne strokovnjake s področja agronomije, razvoja podeželja, turizma itd. Poglede na razvoj njihovega območja smo z gostitelji delili tudi predstavniki LAS iz Slovenije, Poljske in Latvije. Gostitelji so izkazali navdušenje nad našim projektom sodelovanja in se ogreli za obisk Slovenije. 

Poudarili smo, da ima območje GAL Campidano veliko stvari, na katere so lahko ponosni: gostoljubne ljudi, bogato kulturo in zgodovino, odlično kulinariko … Zagotovo lahko s projekti, ki se izvajajo preko lokalne akcijske skupine, veliko prispevajo k nadaljnemu razvoju podeželja in privabijo tudi v manj znanje kraje turiste, ki jih sicer na otoku ne primanjkuje. Predlagali smo jim, da turistične atrakcije ustrezno označijo, tudi v angleškem jeziku, razvijejo kolesarske in pohodniške poti ter povežejo ponudnike med seboj in z bolj znanimi turističnimi kraji.

Študijski obisk je potekal v okviru projekta sodelovanja LAS Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih proizvodov, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020. Partnerji projekta smo se pred tem zaključnim srečanjem srečali še na  Poljskem, v Sloveniji in Latviji.