Ogled dobrih praks razvoja podeželja v Estoniji

13.
Sep

13. september 2021 – V času med 5. in 10. septembrom 2021 sva se predstavnika Lokalne akcijske skupine Srce Slovenije udeležila strokovne ekskurzije na temo estonskih LEADER primerov dobrih praks razvoja podeželja. Namen strokovne ekskurzije je bil spoznati estonske LEADER iniciative ter podjetništvo in turizem na estonskem podeželju. Še posebej smo se osredotočili na kulturne razlike v majhni deželi: življenje na otoku, sub-urbana območja, turizem, temelječ na naravnih danostih, in na iniciative, povezane s kulturo. Strokovne ekskurzije smo se udeležili predstavniki LAS-ov in člani LAS-ov iz vse Slovenije, zato je bila ekskurzija namenjena tudi mreženju med slovenskimi in estonskimi LAS-i ter snovanju novih skupnih projektov.

Strokovno ekskurzijo smo pričeli z ogledom vaškega medgeneracijskega središča v kraju Aasmae, ki je bilo zgrajeno z evropskimi sredstvi, veliko pa je bilo vloženega tudi prostovoljnega dela vaščanov. Tukaj smo se srečali s predstavnikom estonskega programa LEADER Rafaelom Mildermanom, ki je predstavil delovanje estonskih LAS ter izkušnje s črpanjem evropskih sredstev, ki temeljijo na hitri podpori države in malo birokracije. V Estoniji je namreč določen rok za izplačilo zahtevkov za izplačilo 60 delovnih dni od vložitve zahtevka. V praksi pa je povprečen čas od vloženega zahtevka do izplačila 30 delovnih dni.

Rafael Milderman, predstavnik estonskega programa LEADER

Aasmae Willage Center

Sledil je odhod na drugi največji estonski otok Hiiumaa, kjer smo si ogledali Heltermaa rokodelsko hišo, v kateri imajo na voljo prehranske in rokodelske izdelke lokalnega izvora.

Heltermaa rokodelska hiša

Heltermaa rokodelska hiša – ponudba

Oglede na otoku smo nadaljevali z obiskom vetrnega stolpa v kraju Kaina. V stolpu sta predstavljeni zgodovina in življenje na otoku. Hkrati pa je v stolpu nameščena »najboljša« plezalna stena na Baltiku.

Vetrni stolp

Maketa otoka Hiiumaa

Prvi dan smo zaključili z večerjo v majhnem pristanišču Orjaku, kjer so nas pogostili z odlično lokalno hrano.

Sprejem v pristanišču Orjaku

Drug dan smo pričeli s povratkom na celino in potjo na estonsko podeželje. Prvi ogled je bil ogled sadjarske kmetije Piesta Kuusikaru, kjer pridelujejo in predelujejo ekološka jabolka. Družinska kmetija je v lasti že več generacij. V preteklosti so se ukvarjali z živinorejo, po osamosvojitvi Estonije pa je dedič oživil kmetijo in pričel z ekološko pridelavo jabolk.

Sadjarska kmetija Piesta Kuusikaru – lastnika

Sadjarska kmetija Piesta Kuusikaru – predstavitev proizvodnje

Sledil je obisk počitniškega centra Klaara-Manni, kjer so nam predstavnice estonske mreže za podeželje in ministrstva za kmetijstvo podrobno predstavile delovanje LEADER programa v Estoniji. V Estoniji deluje 26 LAS-ov, ki imajo v programskem obdobju 2014-2020 na voljo od 2 do 5 milijonov evrov iz evropskega kmetijskega sklada. Stopnja sofinanciranja operacij pri njih znaša od 60 % za pridobitne operacije do 90 % za nepridobitne operacije.

Zemljevid estonskih LAS-ov

Počitniški center Klaara-Manni

Tretji dan smo obiskali nacionalni park Soomoaa, kjer so obiskovalcem na voljo različne tematske poti in celoletne aktivnosti na prostem, od pohodništva, do teka na smučeh in drsanja pozimi.

Nacionalni park Soomoaa

Nacionalni gleda parka s sanmi za led

Sledil je obisk najmanjšega estonskega mesta Moisakula ter predstavitev predelovalke sušene zelenjave iz ekološke pridelave. Lahko smo poskusili različne kombinacije zdravih prigrizkov.

Sušena zelenjava in namazi iz ekološke pridelave

V popoldanskem delu smo si ogledali mesto Abja-Paluoja, ugro-finske prestolnica kulture za leto 2021. V rodelskem centru Mulgi Ukuvakk smo se preizkusili v rokodelskih spretnostih.

Rokodelski center Mulgi

Zadnji dan smo si ogledali še dva primera dobrih podjetniških praks. Najprej  kozmetične delavnice, kjer mlada podjetnica skupaj z možem izdeluje ekološko kozmetiko, nato pa še mladega podjetja, v katerem ročno pridelujejo žele bonbone. Oba primera dokazujeta, kako se z malimi vložki evropskih sredstev lahko veliko pripomore k razvoju podjetniških idej in pobud.

Podjetje Minna Marmelaad – ponudba

Pred odhodom domov pa smo si ogledali še glavno mesto Tallin, kjer živi  tretjina prebivalcev Estonije. Mesto z bogato arhitetekturno dediščino izstopa po svoji urejenosti in razvojni naravnanosti.

Mitja Bratun, LAS Srce Slovenije

Boris Ravbar, Občina Kamnik

Glavni trg v Tallinu