Podeljenih 30 certifikatov kakovosti Srca Slovenije

2.
Sep

2. september 2021 – Redno letno srečanje z rokodelskimi in prehranskimi ponudniki Srca Slovenije je bilo v nedeljo, 29. avgusta 2021, na dan, ko je na gradu Tuštanj pri Moravčah potekal tradicionalni rokodelski dan. V sklopu srečanja sta bila izvedena tudi slavnostna podelitev lanskoletnih certifikatov za Kolektivno blagovno znamko Srce Slovenije in predavanje fotografa Mihe Mallyja o pomenu dobre fotografije za učinkovito prodajo izdelkov.

Slovesno podelitev certifikatov sta opravila direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Mojca Štepic in predstavnik ocenjevalne komisije etnolog prof. dr. Janez Bogataj, ki sta prejemnikom čestitala in jim zaželela veliko unikatnosti, vztrajnosti, odličnosti in pravih motivov pri ohranjanju dediščine.

Kakovost izdelkov je danes potreba vsakega proizvajalca, rokodelca ali prehranskega ponudnika, ki želi biti konkurenčen in uspešen. Tega se dobro zavedajo rokodelci in prehranski ponudniki Srca Slovenije, kar je razvidno tudi po vedno višji kvaliteti izdelkov prijavljenih na ocenjevanje in posledično vedno večjemu uspehu potrjene kakovosti izdelkov.  Za uspešnost prodaje, zlasti na spletu, pa pa je pomembna tudi dobra predstavitev skozi fotografije, kar je bila tema predavanja fotografa Mihe Mallyja.

S certifikatom kakovosti Kolektivne blagovne znamke Srce Slovenije se sedaj lahko pohvali že 55 ponudnikov. Med vrhunskimi rokodelci, ki so svoje izdelke prijavili v 4. ocenjevanje kakovosti za pridobitev oz. podaljšanje pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke Srce Slovenije, je pogoje izpolnjevalo 30 izdelkov od 18 prijaviteljev. V ospredju so bili izdelki iz lesa, tekstila in gline. Po zadnjem ocenjevanju pa bo nosilo znak preverjene kakovosti Srce Slovenije tudi 40 prehranskih izdelkov od 16 ponudnikov. Med prehranskimi izdelki so potrjeno kakovost v največji meri potrdili mlečnim in mesnim izdelkom, v ospredju pa so bila tudi zelišča in testenine.

Katalog izdelkov, nagrajenih s certifikatom Kolektivne blagovne znamke Srce Slovenije, je vsako leto obsežnejši in ponuja že 220 izdelkov preverjene kakovosti pridelkov, prehranskih in rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja.

Hvaležni smo, da nam rokodelci in prehranski ponudniki zaupajo že peto leto zapored in se veselimo nadaljnjega sodelovanja, saj s svojimi unikatnimi izdelki na območju Srca Slovenije puščajo poseben pečat. Ponudniki Srca Slovenije imajo prav zdaj priložnost za ponovno prijavo na ocenjevanje izdelkov, saj je odprt 5. razpis za ocenjevanje izdelkov, ki se zaključi 5. oktobra 2021.

Srečanje s ponudniki je bilo organizirano v okviru projekta sodelovanja LAS Od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih proizvodov, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Srečanja, ki je potekalo v grajskem ambientu, so se udeležili številni ponudniki iz Srca Slovenije

Certifikate sta podelila direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Mojca Štepic in predstavnik ocenjevalne komisije etnolog prof. dr. Janez Bogataj