Projekt E-nostavno na kolo se bliža ciljni črti

6.
Avg

6. avgust 2021 – LAS Srce Slovenije je skupaj s še preostalimi štirimi lokalnimi akcijskimi skupinami leta 2019 začel z izvajanjem projekta E-nostavno na kolo, katerega namen je ozaveščanje in spodbujanje aktivne mobilnosti med prebivalci. Projekt se v Srcu Slovenije zaključuje v septembru s serijo dogodkov za občane zaključuje. V LAS Srce Slovenije želimo namreč z zabavnimi in izobraževalnimi pristopi ozaveščati mlade in starejše o pomenu kolesarstva kot zdravi obliki gibanja in okolju prijazni prometni praksi.

Za spreminjanje potovalnih navad in povečevanje deleža poti aktivne mobilnosti so, poleg ureditve infrastrukture, ključne ozaveščevalne kampanje. S tem namenom bodo v okviru projekta E-nostavno na kolo v septembru organizirani promocijski kolesarski dogodki, ki bodo spodbujali kolesarjenje v štirih občinah LAS Srce Slovenije.  Obiskovalci bodo na dogodkih dobili zemljevide, ki jim bodo v sončnih dneh služili kot iztočnice za izlete po območju Srca Slovenije ali širše po Sloveniji. Aktivne udeležence na dogodkih v Kamniku, Litiji, Lukovici in v Moravčah čakajo tudi praktične nagrade.

Bližajo se zabavni in poučni kolesarski dogodki v Srcu Slovenije.

V okviru projekta E- nostavno na kolo, ki ga sofinancirata Evropska unija iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020, se je z namenom izboljšanja oziroma prilagoditve ponudbe kolesarjem oblikoval koncept standardizacije »kolesarju prijaznega ponudnika«, poleg tega so bila v okviru projekta izvedena tudi usposabljanja gostinskih in drugih kolesarjem prijaznih ponudnikov. Udeleženci so na izobraževanju in ob ogledu dobre prakse dobili vpogled, kako močno dobra ponudba vpliva na odločitev kolesarja, kakšno kolesarsko traso bo izbral. Vse ključne informacije za ponudnike so bile zbrane v priročniku »kolesarjem prijazen ponudnik«.

Koncept standardizacije »kolesarju prijaznega ponudnika«

Zabavnega načina promocije kolesarstva so se lotili v Švedskem mestu Göteborg, kjer je občina na kreativen način izzvala občane, naj podajo čim več slabih izgovorov, zaradi katerih ne kolesarijo vsak dan. Prejeli so več kot 1.600 izgovorov in izbrali 100 najslabših ter zanje poiskali rešitve. Nekaj oseb so nagradili s simboličnim zabavnim darilom, ki jim v prihodnje lahko pomaga pri premagovanju izgovora, ki so ga zapisali. Ena oseba je prejela čelado z nameščeno lasuljo, saj ni kolesarila zaradi bojazni, da se ji bo uničila pričeska. Druga oseba je prejela magično uro, ki je kazala čas, ob katerem se mora zbuditi, da pride pravočasno na cilj, saj ni kolesarila zaradi časovnih omejitev. Poslovna ženska je dobila zaradi izgovora, da se noče spotiti na poti v službo, komplet z dezodorantom in osvežilnimi robci.

Kampanja se je izkazala za zelo učinkovito, saj so na zabaven način prikazali, da izgovorov, da ne bi vsak dan kolesarili, pravzaprav ni. S poudarjanjem posameznih oseb in podelitvijo daril so dosegli veliko vidnost v medijih in med prebivalci. Največ posameznikov se je izgovarjalo, da nimajo svojega kolesa, zato so ustvarili zabaven priročnik z nasveti, kako sestaviti ali popraviti lastno kolo. V času kampanje so vzpostavili brezplačno popravljalnico koles in pregledali prek 600 koles. Uslužbenka občine, ki si je kampanjo zamislila, je šaljiv pristop ocenila kot zelo primeren za mesto, ki že ima precej visok delež kolesarjev in precej dobro razvito kolesarsko kulturo. S tem so dosegli še tiste prebivalce, ki še niso preizkusili kolesa za vsakdanje prevoze namesto avtomobila in tudi vplivali nanje. (Vir: LIFE IP CARE4CLIMATE )

V okviru projekta sta bili kupljeni tudi dve prilagojeni električni kolesi za uporabnike zavoda Cirius.

V letu 2020 je v sklopu projekta E-nostavno na kolo med LAS-i krožila potujoča razstava na temo razvoja kolesa kot prevoznega sredstva. Prebivalci območja Srca Slovenije so si jo lahko ogledali v Kamniku in Litiji.  V okviru te aktivnosti je nastala tudi knjižica Razvoj kolesa na slovenskem.

Razstava v Kamniku.

Kolesarjenje bistveno vpliva na zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, zato se podajte na kolo, saj je ta oblika mobilnosti poleg pešačenja ena najbolj čistih načinov mobilnosti. Vsi, ki se vozite z električnimi kolesi ste toplo vabljeni na kolesarjenje v okolici Kamnika, kjer si lahko na kar treh lokacijah brezplačno in enostavno napolnite svoje kolo.

Svoje kolo lahko napolnite na električni polnilnici v Kamniku (na avtobusni postaji, pri mestnem kopališču. in pri  Turistično-informacijski točki v Motniku)