Vseslovenski posvet LAS tokrat v Dolini Soče

8.
Jul

8. julij 2021 – V petek in soboto, 2. in 3. julija 2021, je potekal v organizaciji Društva za razvoj slovenskega podeželja in LAS Dolina Soče v Trenti vseslovenski posvet LAS na temo povezovanja naravnih, kulturnih in urbanih potencialov. Srečanja se je udeležilo približno 50 predstavnikov lokalnih akcijskih skupin, ki smo izkoristili priložnost za nabor in razvoj idej ter povezovanje in druženje s kolegi iz drugih delov Slovenije.

Za dobrodošlico so nas pozdravili Simon Škvor, direktor Posoškega razvojnega centra, Valter Mlekuž, predsednik LAS Dolina Soče, in Greta Černilogar, vodja LAS Dolina Soče. Predstavili so nam rezultate uspešnega dela v programskem obdobju 2014-2020 ter načrte za novo finančno perspektivo. Po končanem uradnem delu posveta, smo si ogledali primere dobrih praks na območju LAS Dolina Soče, ki so bili podprti z LEADER sredstvi za razvoj podeželja.

Ogledali smo si muzej v Domu Trenta, s katerim upravlja Triglavski narodni park, ki je pomemben parner LAS Dolina Soče. S pomočjo multivizije smo izvedeli več o samem parku, gozdovih in vodah, ogledali smo si razstavo o živi in neživi naravi, kulturni krajini in vlogi človeka v tem okolju, pa tudi etnološko muzejsko zbirko s predstavitvijo izročila Trente.

Sledil je ogled izobraževalnega objekta Ribiška hiša, ki stoji na mestu nekdanje mlekarnice. Gre za projekt, ki ga je Občina Bovec v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Kal-Koritnica prijavila na javni poziv sklada ESPR in je namenjen ponovni obuditvi z ribištvom povezane tradicije v tem delu Soče. Naložba pomeni pomembno pridobitev za turistično ponudbo in bo pomembne prostor srečevanja za domačine.

V nadaljevanju smo spoznali društvo za preučevanje in ohranjanje zapuščine prve svetovne vojne Dreizehn-Dreizehn 1313 in rezultate projektov sodelovanja med LAS-i Pot miru – dediščina prve svetovne vojne in Spodbujanje skupnega življenja v dolini Soče. Ogledali smo si trdnjavo Kluža, ki je ena izmed najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti na Bovškem in predstavlja pomemben spomenik 1. svetovne vojne.

Sledila je pokušina lokalnih izdelkov, med drugimi Bovškega sira in sira Tolminc, ki sta bila certificirana v okviru projekta LAS. Certificiranje izdelkov postaja namreč ena od pomembnih usmeritev, ki jih uvajajo na ravni celotne destinacije.

Tisti najbolj pogumni so se nato odpravili v Park pustolovskih doživetij Srnica, kjer je plezalni del skrbno in nemoteče umeščen v 120 metrov dolgi soteski. Ogledali so si še umetno akumulacijsko jezero Plužna.

Druga skupina si je ogledala v Bovcu Muzej Stergulčeva hiša. Na vodenem ogledu po muzejski zbirki smo spoznali utrip Bovca v 19. in 20. stoletju. Zbirko je uredil Tolminski muzej v sklopu projekta Razvoj novih produktov muzeja Stergulčeva hiša. Sledil je še ogled Hotela Bovec, v katerem so s pomočjo evropskih sredstev za regionalni razvoj izvedli naložbo v bazen.

Drugi dan srečanja smo namenili 3-urnemu pohodu od izvira reke Soče do Trente. Ob vodenju izkušenega vodnika smo izvedeli veliko o naravi v Triglavskem narodnem parku pa tudi o načinu življenja ljudi in zgodovini krajev ob Soči ter se med seboj še bolj povezali.

Hvala organizatorjem in vsem, ki so soustvarjali program!