Delimo dobre prakse: Butična trgovina in kavarna na danskem otoku Funen

8.
Jul

8. julij 2021 – S pomočjo sredstev LEADER so v mestecu Svendborg na otoku Funen na jugu Danske vzpostavili trgovino Byens Gårdbutik, v kateri ponujajo lokalno pridelano hrano, vse od zelenjave in mesa do čokolade in piva. Lokalne izdelke ponujajo v obliki lično zapakiranih končnih produktov, obiskovalci pa jih lahko zaužijejo tudi na mestu samem, saj deluje v sklopu trgovine tudi kavarna. Trgovina, ki je v lasti podjetja AOF Center Fyn, deluje kot socialno podjetje in zaposluje ranljive skupine, ki težko najdejo svoje mesto na trgu dela. 

Namen projekta je bil približati lokalno hrano in okuse s podeželja meščanom in drugim obiskovalcem tega danskega otoka. To je bil tudi razlog, da so trgovino in kavarno umestili v središče mesta Svendborg v predel Vestergade. Od odprtja v letu 2017 je trgovina postala pomembna točka za prodajo izdelkov, danes ponujajo izdelke kar 65 malih lokalnih proizvajalcev hrane. Omogoča jim, da bolje tržijo in distribuirajo svoje izdelke do končnih kupcev. S pomočjo kombija in kolesa na električni pogon dostavljajo hrano lokalnih proizvajalcev v kmečko trgovino in tudi v lokalne kuhinje, restavracije in na druga prodajna mesta. Zaposleni delijo svoje znanje in pomagajo pri razvoju izdelkov ter obenem spodbujajo proizvajalce k novim prodajnim priložnostim. Za vse zainteresirane izvajajo degustacije, predstavitve sezonskih jedi in druge promocijske dogodke.

V prvem letu delovanja je bilo ustvarjenih več delovnih mest. Zaposlili so vodjo trgovine, vodjo komunikacije in pet ljudi s fleksibilnim urnikom, ki opravljajo razna pomožna dela. Poleg tega omogočajo tudi pripravništvo ter izvajajo tečaje usposabljanja v sodelovanju z lokalnim zavodom za zaposlovanje.

Sprva je na lokaciji delovala le trgovina, v juniju 2018 pa so zaposlili dodatno osebje, saj so vsebine razširili še na kavarno, ki deluje v notranjih prostorih in na prostem. V njej strežejo kavo, pecivo in lahke prigrizke iz številnih izdelkov, ki so na voljo v trgovini. Vzpostavili so tudi spletno trgovino, kjer lahko domačini naročijo lokalne produkte, ki jim jih dostavijo na dom. Trgovina in kavarna ponujata tudi turistične informacije za obiskovalce otroka, saj sta postali pomemben prostor srečevanja domačinov in drugih obiskovalcev.

Vir: ENRD