Ponovno zaživel samostanski vrt v Mekinjah

7.
Jul

7. julij 2021 – V samostanu Mekinje, ki postaja vse bolj prepoznavna točka turističnih ogledov obiskovalcev Kamnika, so pretekli petek odprli nov zeliščni vrt in ob tem pripravili dan odprtih vrat. Vrt so uredili skupaj z zeliščarko Sabino Grošelj in pod budnim očesom Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine. Na vrtnih gredicah so zasadili različna zelišča in druge v gospodinjstvu uporabne rastline, kot na primer zdravilno arniko, sporiš, gabez, navadno konopljiko, pa tudi solato in ohrovt.

Kot je poudarila direktorica Javnega zavoda Mekinjski samostan Irena Gajšek bodo z zeliščnim vrtom zaokrožili celotno zgodbo samostana, ki bo združena pod blagovno znamko Doroteja. Doroteja Sidonija Gallenberg je bila opatinja, ki je v samostanu živela med leti 1706 in 1725, in bila med domačini znana kot zeliščarka in zdravilka. Dorotejino znanje in vrline želijo v samostanu obuditi in postaviti vsebine tako, da bo samostan postal prostor srečevanj in znanja, kot je bilo že včasih.

Samostanski vrt je zastavljen v obliki križa. V sredini stoji ptičja kopel, sozvočje s pozitivnimi energijami pa je vzpostavljeno s kamnitimi angelci znotraj gredic. Na vrtu so zasajene vrtnice, ki so tukaj že od nekdaj, pa tudi trajne zeliščne rastline, semenčnice, zelenjava in tudi lipa, ki bo dajala senco. V načrtih je, da bi iz rastlin izdelovali lastna mila, mazila, sirupe, čaje in druge izdelke in jih tržili pod blagovno znamko Doroteja. K sodelovanju in soustvarjanju znamke bodo povabili tudi druge ponudnike iz Srca Slovenije.

V prihodnjih mesecih se bo v povezavi z zeliščnim vrtom odvilo v samostanu nekaj delavnic, ki bodo zanimive za zunanje obiskovalce. Sodelovali bodo lahko pri sušenju zelišč in predelovanju teh v najrazličnejše izdelke. Vrt bo namenjen ne le vzgoji zelišč, ampak tudi izobraževanju, saj želijo partnerji projekta poudariti pomembnost narave in naravnih pripravkov za vsakdanje življenje. Zeliščna zgodba samostana bo tudi del nastajajoče samostanske muzejske zbirke, v kateri bodo snovalci predstavili bogato zgodovino samostana Mekinje.

Zeliščni vrt nastaja v okviru projekta Samostan – mesto srečevanj, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020 preko LAS Srce Slovenije.

Vir fotografij: Kamnik Info