25. maj 2021 – Na nizozemskem podeželju so uspeli s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja povezati socialno kmetovanje, lokalno proizvodnjo hrane in zmanjševanje zavržene hrane. Na zasebni socialni kmetiji De Laarhoeve v Diessenu, ki jo je pred približno 20 leti vzpostavila Judy Kerkhofs, zaposlujejo ljudi s težavami v duševnem zdravju in jim zagotovljajo varno okolje za delo po njihovih zmožnostih. Uporabniki dobijo s strani osebja ustrezno podporo, da na kmetiji razvijejo svoj polni potencial. Kmetija je odprta za javnost in tako spodbuja komunikacijo med uporabniki in strankami, ki prihajajo v nakupe.
Tako kot na mnogih drugih socialnih kmetijah tudi na socialni kmetiji De Laarhoeve opažajo številne uspehe. Največji doprinos je, da se ljudje z duševnimi težavami počutijo koristni za družbo. Mirno in vzpodbudno okolje vpliva na ugodno zdravstveno stanje varovancev. Pozitivni rezultati se kažejo tudi v manjšem stresu, ki prinaša manjše vedenjske težave in v nekaterih primerih tudi zmanjšano potrebo po zdravilih. Na kmetiji je zaposlenih 11 ljudi s posebnimi potrebami. Sem so bili napoteni s strani zdravstvenih ustanov ali občine. Kmetija predeluje lastne kmetijske pridelke in pridelke s sosednjih kmetij, ki zaradi svoje oblike, barve, zrelosti ali kakovosti niso primerni za trg. S tem se izognejo zavrženi hrani po principu “zero-waste” oz. brez odpadkov. Iz tovrstnih živil izdelujejo marmelade, omake, juhe, čatni, ragu in podobne izdelke, ki jih prodajajo na kmetiji.
Lastniki kmetije so se v projektu povezali s tremi lokalnimi proizvajalci: pridelovalcem češenj Akkerbouwbedrijf Verschuure CV, ekološkim pridelovalcem paradižnika Aldo BV in rejcem kokoši Cooperatie Heibloem. Projektu so se pridružili prav tako Mreža lokalnih kmetov, ZLTO (nevladna organizacija) in izobraževalna ustanova Helicon, ki ga je kasneje nadomestila Univerza za uporabne znanosti HAS v ‘s-Hertogenbosch. S pomočjo evropskih sredstev so partnerji vzpostavili visokotehnološko linijo za predelavo hrane in uredili kuhinjo s sodobno opremo, izdelano po meri uporabnikov.
Proizvodnja socialne kmetije De Laarhoeve se postopno povečuje in obsega več glavnih dejavnosti. Predelujejo lastne kmetijske pridelke in jih prodajajo lokalnim trgovinam. Lokalni proizvajalci pripeljejo k njim tudi svoje izdelke, ki niso primerni za trg (na primer češnje), da jih predelajo in pakirajo na kmetiji. Ko to storijo, proizvajalci izdelke (na primer češnjevo marmelado) vzamejo nazaj in prodajajo pod lastno blagovno znamko. Kmetija De Laarhoeve trenutno sodeluje na takšen način s 16 lokalnimi kmetijskimi gospodarstvi. Na kmetiji predelujejo živila tudi za druge stranke, na primer za lokalne gostince, pri čemer vedno uporabljajo lokalne oz. regionalne izdelke.
Kmetija večinoma sodeluje s kmeti z juga Nizozemske, a je odprta tudi za nova sodelovanja, saj si želi zaposliti še dodatno osebje (cilj je 35 uporabnikov), da bi projekt postal finančno vzdržen. Z vključevanjem prevoznikov, distributerjev, trgovcev na drobno in izobraževalnih ustanov želijo vzpostaviti trdno mrežo, ki bi delovala s ciljem zmanjševanja zavržene hrane. Zasledujejo torej cilj, ki je v skladu s strategijo Evropske unije za biogospodarstvo in s cilji “zelenega” dogovora Evropske unije.
Vir: ERND Projects Brochure: Vibrant Rural Areas, 2021
Fotografije: Facebook