Dnevi odprtih vrat na Vrtu zdravilnih rastlin

28.
Apr

29. april 2021 – LAS Srce Slovenije vabi vse navdušence nad zelišči na Vrt zdravilnih rastlin v Osredkah 45 (Dol pri Ljubljani), ki bo od četrtka do sobote, od 20. do 22. maja 2021, odprl svoja vrata za obiskovalce. Pripravili so sadike za prodajo, ki jih boste lahko kupili od 10.00 do 13.00 (petek, sobota) in od 16.00 do 19.00 (četrtek, petek, sobota). Vse tri dni bodo ob 17.00 potekali tudi brezplačni vodeni ogledi zeliščnega vrta, prilagojeno v manjših skupinah. Dodatne informacije: Sabina Grošelj, prof., E: vrtzdravilnihrastlin@gmail.com, T: 031 251 608.

Zeliščarstvo je med priljubljenimi tematikami, ki se pojavljajo v projektih LAS Srce Slovenije. Večje udejstvovanje na tem področju nesnovne kulturne dediščine je zagotovo spodbudil prvi projekt Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine, v katerem je LAS Srce Slovenije sodeloval še z drugimi LAS-i iz Slovenije.

Na zadnjem javnem pozivu za sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) v letu 2020 pa so bili potrjeni še trije projekti na temo zelišč, ki jih bodo izvajali ponudniki iz Srca Slovenije. Sabina Grošelj, lastnica podjetja Vrt zdravilnih rastlin d. o. o. iz Dola pri Ljubljani, sodeluje v projektu Samostan – mesto srečevanj z Javnim zavodom Mekinjski samostan in Občino Kamnik. S pomočjo zeliščarke bo v samostanu vzpostavljen zeliščni vrt, ki bo dopolnjeval obstoječo turistično ponudbo samostana. Sodelovala bo tudi pri različnih delavnicah na to temo in pri vzpostavitvi samostanske blagovne znamke Doroteja, ki bo združevala zeliščarska in rokodelska znanja ter lokalne izdelke z območja LAS Srce Slovenije.

Tudi partnerji projekta Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja – Zeliščna kmetija Hanuman (Tomaž Mulej), Dom TISJE in Društvo Lojtra – bodo med seboj izmenjali in pridobili nova znanja s področja gojenja in predelave zelišč. Poseben poudarek bo na aromaterapiji, s katere bodo izbrani sodelavci pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo. V nadaljevanju bodo znanje uporabili pri svojem delu s starejšimi in mladimi. Projekt je namenjen tudi postavitvi oz. preureditvi zeliščnih vrtov. Izvedena bodo predavanja in delavnice, pa tudi »vikend aromaterapije«.

Projekt Park življenja pa bo omogočil vzpostavitev zeliščno-sadjarskega parka na Rajhovi domačiji v Dolu pri Ljubljani, v spomeniško zaščitenem vaškem jedru. Občina Dol pri Ljubljani bo prenovila podporni objekt, nabavila opremo in orodje za podporne izobraževalno-družabne vsebine, ki jih bosta izvedla partnerja projekta Turistično društvo Dolsko in Sadjarsko vrtnarsko društvo Tunjice. Tradicionalna znanja bodo partnerji projekta poskušali spremeniti v razvojno priložnost in z njimi razširiti turistično ponudbo kraja. Izvedena bosta tematska sejma, pa tudi predavanja in praktične delavnice za odrasle in otroke.