Pomladne delavnice za domačine v samostanu Mekinje

29.
Mar

29. marec 2021 – V samostanu Mekinje se kljub težkim časom, ki organiziranju dogodkov zaradi omejitev ni naklonjen, vseeno veliko dogaja. Zgornji pomladni čas namenjajo negi, pomladitvi in ureditvi samostanskega sadovnjaka. Tako si obetajo tudi letos odlično letino različnega sadja, s katerim so svoje goste navduševali že lani. Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov so v mesecu marcu za omejeno število udeležencev pripravili delavnici na temo cepljenja in orezovanja sadnih dreves.

Na prvi delavnici je Oskar Žnidar zbranim predstavil umetnost izdelovanja cepičev. Veščina, ki so je nekdaj poučevali v šoli in so jo obvladali že otroci, danes počasi tone v pozabo, zato zanimanje za ponovno učenje izdelave lastnih cepičev ni presenetljivo. Na delavnici so slušatelji spoznali, kdaj je pravi čas za odrez cepičev, kako jih pravilno pripravimo, spoznali so različne načine cepljenja ter srkali vrsto drugih pomembnih informacij, potrebnih za uspešno cepljenje. Delavnico pravilnega obrezovanja sadnega drevja pa je, kot so v samostanu že navajeni, vodil dr. Jan Bizjak.

V sodelovanju s Sadjarsko-vrtnarskim društvom Tunjice, katerega gonilna sila je predsednik Valentin Zabavnik, so že v lanskem letu sadovnjak obogatili s 16 sadikami trte, na pragu letošnje pomladi pa posadili še belo murvo, breskev, marelico, nešpljo in češnjo. V jesenskem času nameravajo dodati še nekaj dreves hrušk in jablan ter kostanj. Sadni vrt, v katerem prevladujejo sadna drevesa starih sort, tako sledi zasaditvi, kakršna je bila tudi dejansko na vrtu mekinjskih klaris.

Valentin Zabavnik je ob izvedenih delavnicah povedal: »Prikaz obrezovanja je bil verjetno eden redkih v Sloveniji, če ne edini. Nekaj je bilo najavljenih in nato odpovedanih, zato ni čudno, da so bili med prijavljenimi tudi iz Ljubljane in okoliških krajev. Očitno se zavest o teh opravilih v sadovnjakih oziroma hišnih vrtovih zelo krepi, kar je bilo razvidno iz navdušenja na sami delavnici. Tokratna je dala večji poudarek pogostim napakam pri obrezovanju sadja. Ura je prehitro minila, tako, da skoraj ni bilo časa za vprašanja. Dr. Jan Bizjak, ki je prikaz vodil, je bil žalosten, ker je moral skupino po eni uri razpustiti, je pa obljubil, da bo naslednje leto, če bodo razmere normalne, vse skupaj nadgradil s prikazom raznih video projekcij na to temo.«

S praktično naravnanimi delavnicami za lokalno prebivalstvo v Javnem zavodu Mekinjski samostan nadaljujejo projekt Revitalizacija samostana Mekinje, katerega namen je bila oživitev opuščenega objekta kulturne dediščine in krepitev zmogljivosti prebivalcev urbanega območja Mekinje.  Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. S projektom je bil del samostana obnovljen in je resnično zaživel, prebivalci Kamnika in širše okolice pa ga vedno bolj prepoznavajo kot prostor srečevanj z lastnim zanimivim programom.

Fotografija obrezovanja sadnih dreves je nastala na delavnici v letu 2020, foto Kamnik Info.