Delimo dobre prakse: Dostopna rehabilitacija na irskem podeželju

2.
Mar

2. marec 2021 – Med temeljnimi usmeritvami programa LEADER/CLLD je uvajanje novih storitev na podeželju, katerih cilj je izboljšanje kakovosti življenja ljudi in njihovih vsakdanjih izzivov. Na irskem podeželju v LAG Donegal so z Evropskimi sredstvi za razvoj podeželja podprli projekt, ki je dal novo upanje bolnikom, ki so utrpeli možgansko kap ali pa na primer poškodbo hrbtenice. Neprofitni organizaciji No Barriers Fundation so omogočili nakup sodobnega robotskega eksoskeleta, ki je izjemnega pomena za rehabilitacijo tovrstnih bolnikov.

Motorična rehabilitacija je po poškodbah možganov in hrbtenice ter pri nekaterih redkih boleznih življenjskega pomena. Proces okrevanja je zelo dolgotrajen in drag, saj se morajo zdravniki in terapevti posvetiti vsakemu bolniku posebej. V ta namen robotski eksoskeleti v medicini deloma nadomeščajo terapevte in opravljajo terapije. Naprava nudi bolnikom oporo pri prvih korakih in jim pomaga ponovno vzpostaviti ali izboljšati sposobnost pokončne stoje in hoje. S pomočjo projekta je ta visoko tehnološka naprava, ki je večinoma na voljo bolj v urbanih okoljih in si je podeželski prebivalci ne bi mogli privoščiti, postala po subvencionirani ceni dostopna vsem, ki jo potrebujejo.

Fundacija se je sprva lotila zbiranja donatorskih sredstev in tako decembra 2016 sprožila akcijo “Pozitivni koraki”. V lokalni skupnosti so uspeli zbrati 25 % sredstev za nabavo robotskega eksoskeleta Ekso Bionics. Z zbranimi sredstvi so dopolnili financiranje projekta iz irskega programa za razvoj podeželja (RDP). Fundacija je vzpostavila še odbor za izvajanje storitev fizioterapije, ki je vključeval fizioterapevte, delovne terapevte in lokalnega splošnega zdravnika z namenom nadzora izvajanja storitve. V podjetju Ekso Bionics, ki je robota izdelalo, so se usposobili štirje fizioterapevti, pooblaščeni za izvajanje storitve.

Splošni zdravniki, bolnišnični svetovalci, patronažne medicinske sestre in drugi strokovni sodelavci so bolnike, ki potrebujejo aparat, napotili na fundacijo. Že v prvih treh mesecih po začetku izvajanja rehabilitacije so napravo uporabljali s polno zmogljivostjo, kar predstavlja 30 sej na teden. Niti zasebni niti javni ponudniki zdravstvenih storitev ne bi mogli nuditi storitve v takšnem obsegu.

Poslovni model izvajanja fizioterapije z eksoskeletom je zdaj finančno samostojen. Fundacija zaposluje za polni delovni čas dva izvajalca, štiri izvajalci pa sodelujejo z njo s krajšim delovnim časom, saj delajo za projekt po potrebi.

Fundacija je ozaveščala skupnost o projektu in razpoložljivosti aparata preko medijske kampanje, izobraževalnih seminarjev in predstavitvami na konferencah. S prilagojenim vozilom prevažajo eksoskelet z vso opremo po severozahodni Irski, da bi zagotovili njegovo čim širšo uporabo. V podeželski skupnosti Donegal so doslej bolniki s pomočjo eksoskeleta naredili že 950.000 korakov.

Gre za prvi tovrstni projekt na Irskem z velikim potencialom prenosa v druga okolja, seveda ob ustrezni ekipi in podpori v lokalnih skupnostih. Snovalci projekta že načrtujejo tudi nadgradnjo v smislu razširitve območja dostopnosti storitve, z zaposlitvami dodatnih redno zaposelnih, nudenjem psiholoških storitev pacientom in s skupinskimi vadbami.

Vir: ERND Projects Brochure: Vibrant Rural Areas, 2021

Fotografije: No Barriers Fundation