Član LAS Domen Virant v oddaji #Zelena generacija - Young Village folk

16.
Feb

16. februar 2020 – Med mladimi kmetovalci so na RTV Slovenija za predstavitev v oddaji #Zelena generacija – Young Village folk kot primer dobre prakse izbrali Domna Viranta in Lauro Cerar, ki skrbita za Kmetijo Pr’ Ropet v Volčjem Potoku. Mlada kmetovalca sta člana LAS Srce Slovenije in sta sodelovala v projektu sodelovanja LAS Odprta vrata kmetij, v okviru katerega sta razvijala izkustvene programe na svoji kmetiji in pridobivala znanja in ideje za nadaljnji razvoj kmetije od drugih partnerjev v projektu. V seriji 25 oddaj kratkega formata  so predstavljene zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v Sloveniji in Evropski uniji pridelujejo hrano in so lahko za dober zgled drugim mladim pri izbiri svojega poklica.

Domen si je vedno želel postati veterinar. Po študiju geografije in zgodovine na Filozofski fakulteti je s svojim dekletom Lauro, ki je končala študij živinoreje, postavil na noge primestno kmetijo. Kozjereja, vzreja kokoši nesnic, jagode in zabojčki z različnimi pridelki so že dobro poznani v Volčjem potoku in okolici. Na kmetiji obdelujeta 10 ha obdelovalnih površin, ukvarjata pa se s poljedelstvom, kozjerejo, perutninarstvom, jagodičevjem, zelenjadarstvom … Mladi par razmišlja tudi o prihodnosti; načrtujeta namreč delavnice in počitnice na kmetiji za najmlajše.

Kmetovalca sta tudi nosilca znamke kakovosti KTZ Srce Slovenije za izdelke: jajca iz proste reje, jagode, surovo kozje mleko, kozja skuta, tekoči kozji jogurt in čvrsti kozji jogurt.