Dnevi odprtih vrat v Samostanu Mekinje

12.
Feb

12. februar 2021 – Na Prešernov dan, 8. februarja 2021, je samostan Mekinje odprl svoja vrata. Ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje okužb s koronavirusom so pripravili individualna vodenja, na katerih so predstavili obiskovalcem 720-letno zgodovino samostana, dosežke projekta Preobrazba in vizijo nadaljnjega razvoja tega enkratnega kulturnega spomenika. Naslednja priložnost za obisk samostana bo v soboto, 6. marca 2021, ko bo samostan ponovno na široko odprl svoja vrata.

Javni zavod Mekinjski samostan je zaživel s pomočjo projekta Preobrazba, ki je bil sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije preko LAS Srce Slovenije. Tudi v letošnjem letu utrjuje svoj položaj na področju kulture in izobraževanja. Vedno več občanov in prebivalcev Osrednjeslovenske regije ga prepoznava kot enega od pomembnih javnih zavodov z raznolikim in pestrim programom, o čemer priča tudi zanimanje za odkrivanje pestre zgodovine, ogled prenovljenih prostorov ter Plečnikove razstave na kulturni praznik, ki je močno preseglo pričakovanja.

Razpisani prosti termini so se zapolnili kmalu po objavi novice o možnosti obiska, zato smo čas ogledov podaljšali še z dvema terminoma. Kljub temu je ogromno obiska željnih ostalo pred vrati. Da bi zagotovili možnost obiska vsem, ki si želijo spoznati pisano preteklost spomenika in ostati obveščeni o bodočem dogajanju za mogočnimi zidovi, so sprejeli odločitev o rednih vodenih ogledih za posamezne obiskovalce vsak mesec. Vodnik bo skozi sprehod po samostanskih hodnikih in obnovljenih dvoranah obiskovalcem odstiral zanimive koščke zgodovine, s ponosom kazal dosežke nedavnih obnovitvenih del in preko pojasnjevanja nadaljnje strategije delovanja zavoda vabil k ponovnemu obisku. Vabljeni, da si rezervirate prosti termin na telefonski številki 031 392 158 (Katarina).

Posamezni prostori Mekinjskega samostana so bili obnovljeni v letih 2018 in 2019 preko projekta Revitalizacija samostana Mekinje, ki sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Obnovo je sofinancirala tudi Občina Kamnik z lastnimi sredstvi.

Vabljeni tudi na virtualni sprehod po Samostanu Mekinje!

Samostan Mekinje (foto Občina Kamnik)